Firmele urmașilor lui Bachus de la Buzău puse sub sechestru în dosarul „Murfatlar”

0

Procurorii DNA au dispus, săptămâna trecută, în dosarul „Murfatlar”, măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri, terenuri și fabrici de producere a băuturilor alcoolice până la concurența sumei de aproximativ 500 milioane lei. Potrivit DNA, măsura asiguratorie vizează bunuri, terenuri și trei fabrici de producere a băuturilor alcoolice ce aparțin inculpaților Murfatlar România SA, Euroavipo SA, Bartenders Distilleries SRL, Compania de Supraveghere IG SRL, Hecta Viticol SRL și General Gas Management SRL. Fabricile sunt din Prahova, Buzău și Constanța.

CITEȘTE ȘI:

În data de 11 noiembrie 2016, DNA preciza, într-un comunicat, că procurorii anticorupție au pus sub acuzare, până la acel moment, 41 de persoane (oameni de afaceri și funcționari din cadrul Ministerului Finanțelor și ANAF) și 9 firme în dosarul de evaziune fiscală de la Murfatlar, în care prejudiciul se ridică la 600 milioane lei prin fraude în domeniul producerii și comercializării băuturilor alcoolice. Acuzațiile sunt de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, evaziune fiscală și infracțiuni conexe infracțiunilor de evaziune fiscală. Potrivit comunicatului, în dosar au fost puse sub acuzare 9 persoane juridice, pentru infracțiuni de evaziune fiscală și infracțiuni conexe infracțiunilor de evaziune fiscală, respectiv SC Murfatlar România SA, SC Euroavipo SA, SC Bartenders Distilleries SRL, SC Visteria Industries SRL, SC Oana Management SRL, SC Compania de Supraveghere IG SRL, SC General Gas Management SRL, SC Dante’s Management SRL și SC Hecta Viticol SRL. În ordonanțele procurorilor se arată că există date și probe din care rezultă că, în perioada 2010 — 2014, societățile Murfatlar România SA, Euroavipo SA și Bartenders Distilleries SRL, cu activitate de producere și comercializare a băuturilor alcoolice, cu ajutorul celorlalte firme menționate, toate societăți deținute, administrate sau controlate în fapt de inculpații George Ivănescu, Cătălin Bucura, Gheorghe Zlotea, Constantin Cârciumaru, Gheorghe Cosmin Popescu, Cătălin Florian Vasilescu și Sorin Vasile Săvoiu, au produs un prejudiciu total de 597.218.168 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale.

Urmaşii lui Bachus de la Buzău

Înmatriculată la domiciliul acționarului George Ivănescu, în satul Posta Câlnău – judeţul Buzău, societatea Euroavipo SA a fost mulţi ani instrumentul prin care se procesa alcoolul rafinat importat în special din Spania. Tot prin aceasta firmă s-a derulat și afacerea cu magazinele duty-free. La cererea acționarilor, SC Euroavipo SA a intrat în insolvență în aprilie 2012. La acea dată, firma avea datorii bugetare de 50 milioane de lei, dar avea și de recuperat peste 400 milioane lei. Numai că marea majoritatea a banilor pe care Euroavipo SA îi avea de recuperat era tot de la firmele controlate de aceiași acționari: Bucura, Ivănescu și fraţii Dobronăuţeanu –  cum ar fi Hansa Distribution, OTZ Central, Principal Company, Euro Trade Invest, etc.  În plus față de cele 400 de milioane de lei pe care Euroavipo SA îi avea de încasat, în dosarul de insolvență au mai apărut aproape 65 de milioane de lei pe care firma îi avea de primit de la stat sub forma de TVA. De fapt, aceste 65 de milioane de lei au reprezentat miza insolvenței, fiind solicitate cu multa îndrăzneală Fiscului drept returnare de TVA. Interesant este însă modul în care s-au derulat tranzacțiile ce au generat TVA de 65 de milioane de lei.

TVA pentru o tranzacție din… 2018

Pentru a genera în numele Euroavipo SA TVA de încasat de la stat în valoare cât mai mare, afaceriștii cu alcool au recurs la trucuri contabile, cumpărând pe hârtie, tot de la firmele lor, bunuri pentru care s-au emis facturi în avans sau mutând diverse active de pe o firmă pe alta. După această schemă, Euroavipo SA a achiziționat, deşi se afla în insolvență, fabrica de alcool de la Ploieşti aparținând tot grupului de interese Murfatlar. Tranzacția, efectuată în plin proces de insolvență, s-a încheiat la data de 25.09.2012. Pentru suma de 67,146 milioane de lei, Euroavipo SA a cumpărat de la firma Visteria Industries SRL fabrica de produse alcoolice din Ploieşti. „Cumpărat” este un mod de a spune, căci, în realitate, nu s-a achitat niciun leu. Potrivit contractului de vânzare-cumpărare nr. 1.341, Euroavipo SA s-a angajat să achite o primă rată de 10% din prețul total de 67,146 milioane lei la data de… 31.10.2018, iar ultima rată, în… 31.10.2022. Aşadar, fără a plăti de fapt nici un leu, Euroavipo SA a generat o schemă pentru a solicita statului decontarea a peste 12 milioane lei TVA.

„Vaca” de muls TVA

Vânzarea-cumpărarea fabricii a fost doar un vehicul pentru ca Euroavipo SA să acumuleze TVA de primit de la stat. Acest fapt este certificat și de acționariatul firmei ce a vândut fabrica de alcool de la Ploieşti. Verificând istoricul SC Visteria Industries SRL reiese clar că aceasta face parte tot din grupul de interes al aceloraşi patroni, Cătălin Bucura fiind chiar acționar direct. Până nu demult, firma Visteria Industries – înmatriculată, coincidență, tot în Poșta Câlnău – a fost deținută chiar de către cumpărătorul fabricii de la Ploieşti, adică SC Euroavipo SA. Pentru ca schema penală să se închidă într-un cerc perfect, după ce a vândut fabrica de alcool de la Ploieşti, firma SC Visteria Industries SRL a intrat și ea în insolvență după numai câteva luni. Era și firesc, căci după tranzacția cu fabrica de alcool, Visteria Industries SRL, în calitate de vânzător, se încărcase cu TVA de plată la stat.

Bani recuperați din facturări încrucișate

Suma cea mai mare de TVA de recuperat în numele Euroavipo SA a provenit dintr-o altă tranzacție la fel de suspectă. Tot în plin proces de reorganizare, Euroavipo SA a decis sa achiziționeze mari cantități de materii prime necesare producerii de alcool de la SC Global Engineering SRL. Încheiate pe 3, 4 si 8 octombrie 2012, contractele cu SC Global Engineering SRL au totalizat 283,9 milioane de lei, sumă pentru care s-a emis factură de avans. Aferent celor 283,9 milioane de lei, patronii Euroavipo SA au calculat că au de recuperat de la stat TVA în sumă de 54,317 milioane de lei. Suspiciunile privind decizia contractării unor cantități imense de materii prime facturate în avans cu scopul de a genera TVA de recuperat de la stat au fost alimentate și de istoricul firmei furnizoare de materii prime, SC Global Engineering SRL. Firma este deținută de Cătălin Florian Vasilescu, nimeni altul decât fostul partener al patronilor Ivănescu, Bucura și Dobronăuţeanu în societățile Fermele Murfatlar SA, Signus Romania Distributions SA, Hansa Distributions SRL. Aşadar, tot o afacere făcută în interiorul aceluiași grup de interese, afacere din care s-a născut suma de 54,317 milioane de lei de recuperat de la stat.

Taxe neacceptate la masa credală

Patronii Euroavipo SA au mai avut o miză pentru a cere insolvența firmei: datoriile către Autoritatea Naţională a Vămilor – Direcția Regională pentru Accize și Operaţiuni Vamale Galați (ANV – DRAOV). Calculate ca fiind în cuantum de 27 de milioane de lei, taxele Euroavipo SA către ANV nu au fost nici până în prezent achitate și sunt slabe șanse de a mai fi recuperate vreodată. Căci, deşi ANV – DRAOV Galați a solicitat înscrierea la masa credală a Euroavipo SA cu suma de 27,727 milioane de lei, creanța a fost inițial admisă sub condiţie suspensivă, deoarece Euroavipo SA a contestat obligațiile sale de plată. Apoi, la solicitarea altor creditori – evident, tot firmele patronilor Murfatlar, judecătorul sindic de la Tribunalul Buzau a înlăturat creanțele Vămii din tabelul preliminar al creanțelor. Comitetul creditorilor a fost format tot din firme controlate de grupul Ivănescu, Bucura, Dobronăuţeanu: Hansa Distribution SRL, Signus Romania Distributions SA si Garland Industries Limited.

Acţiuni gajate – ferite de executare

Deoarece Euroavipo SA deţine 41,94% din SC Murfatlar Romania SA – o alta afacere băgată în insolvență tot la cerere – patronii Ivănescu, Bucura și Dobronăuţeanu și-au luat masuri pentru a proteja pachetul menţionat de acţiuni de o eventuală executare.  Acțiunile deţinute de Euroavipo SA la SC Murfatlar Romania SA au fost puse gaj în favoarea unor alte firme controlate de aceiași patroni. Astfel, peste 3 milioane de acţiuni deţinute de Euroavipo SA la Murfatlar Romania au fost puse gaj pentru Signus Romania Distributions, iar alte 7,651 milioane de acţiuni au fost gajate în favoarea Garland Industries LTD. În spatele acestor firme se afla aceleaşi personaje.

Rotirea creanțelor

O altă schemă folosită a fost aceea de rotire a creanțelor între firmele grupului. În cazul de față, Euroavipo SA a cumpărat de la United Euro Distribution creanța pe care această firmă o avea de încasat de la OTZ Central. Apoi, imediat a fost băgată în insolvență și firma United Euro Distribution.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here