Procurorii anticorupție, pe urmele altei afaceri dubioase cu păduri din Munții Buzăului / DNA cercetează cum un executor judecătoresc din Buzău a ajuns să execute Academia Română pentru 2.000 hectare de pădure de pe Penteleu

0

Patrimoniul Academiei Române atrage din nou interese obscure. Un executor judecătoresc care a încercat să-şi însușească ilegal 25 de hectare de pădure din domeniul forestier Penteleu, aparținând Academiei Române, cu titlul de „cheltuieli de executare silită“, este anchetat de DNA pentru abuz în serviciu.

CITEȘTE ȘI:

După ce un avocat obscur din Ploieşti, care a reprezentat Academia Română în mai multe procese, a încercat să rupă din patrimoniu forului nu mai puţin de 2.700 de hectare de pădure, în baza unor clauze abuzive strecurate în contractul avocațial, un executor judecătoresc a vrut şi el să se îmbogățească pe spatele academicienilor.

Angajat chiar de avocatul cu pricina – Lucian Pitaru – să-i recupereze un „onorariu de succes“, executorul Adrian Porojnicu, din Buzău, nu s-a dat în lături de la nimic, nici chiar de la încălcarea legii. Miza a fost 25 hectare din pădurile Academiei Române, atât cât a considerat executorul că reprezintă cheltuielile de executare silită. Numai că manevra nu i-a reuşit, iar procurorii Direcției Naţionale Anticorupţie (DNA) îl anchetează acum pe executor pentru abuz în serviciu.

Surse judiciare au confirmat pentru ”Adevărul” că, printr-o ordonanță din 7 septembrie 2016, procurorii Secției de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA au deschis dosarul nr. 685/P/2016 împotriva executorului judecătoresc Adrian Porojnicu, pentru comiterea faptei de „abuz în serviciu în modalitatea obținerii unui folos necuvenit pentru sine ori pentru altul“. În acest dosar vor fi chemați să dea explicaţii şi mai mulţi funcţionari ai Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Buzău, care l-au ajutat pe executor să dezmembreze ilegal o parte din muntele Penteleu, domeniu forestier deţinut de Academia Română.

CLAUZĂ ABUZIVĂ

Totul a început în 2007, când Fundaţia Patrimoniu a Academiei Române a apelat la serviciile unei case de avocatură pentru recuperarea în instanţă a 18.000 de hectare de pădure de pe muntele Penteleu (Buzău), donate forului de celebra familie Maican. Inexplicabil, reprezentanţii Academiei au acceptat atunci o clauză păguboasă şi, în acelaşi timp, ilegală: un onorariu de succes de 15% în natură din pădurea retrocedată pentru avocatul ales, Lucian Pitaru. Adică nu mai puţin de 2.700 de hectare de pădure. În plus, Pitaru beneficia de un onorariu lunar, care varia între 4.000 şi 6.000 de euro, precum şi de decontarea mai multor cheltuieli. Cel care a decis angajarea lui Lucian Pitaru, dar şi strecurarea în contractul avocațial a clauzei abuzive, care avea să dea, ulterior, mari bătăi de cap Academiei Române, a fost secretarul general al forului de la acea vreme, Ion Păun Otiman.

În 2010, Academia Română, reprezentată de Pitaru, a obţinut în instanţă o hotărâre definitivă şi irevocabilă privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru 18.000 de hectare de pădure, din care Academia a primit efectiv doar 13.500 de hectare.

AVOCATUL PITARU CERE „ONORARIUL DE SUCCES“

Timp de 4 ani, Academia Română a evitat să-i plătească avocatului Pitaru onorariul de succes, după ce Curtea de Conturi a stabilit că acea clauză este abuzivă. „În ceea ce priveşte plata în natură a acestei cote procentuale, nu are temei legal, deoarece Fundaţia Patrimoniu nu are calitatea de proprietar al imobilelor-terenuri care fac obiectul contractului“, se menționa în raportul de control. La începutul lui 2014, Ion Păun Otiman a repus problema în discuția Adunării Generale a Academiei. Forul a fost de acord să se dea curs contractului, dar Serviciul Juridic al Academiei a refuzat să avizeze decizia. Noua conducere a Academiei Române, aleasă în aprilie 2014, a blocat definitiv contractul cu Lucian Pitaru.

EXECUTORUL INFRACTOR ADRIAN POROJNICU INTRĂ ÎN SCENĂ

Acesta a fost momentul în care a intrat în scenă executorul judecătoresc Adrian Porojnicu. În iulie 2014, Lucian Pitaru a obţinut în instanţă executarea silită a Academiei Române. La solicitarea executorului judecătoresc Adrian Porojnicu, care a pretins că reprezintă Academia Română, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Buzău a avizat ilegal documentația cadastrală pentru dezmembrarea a 2.060 hectare de vegetație forestieră, de pe raza comunei Gura Teghii, în valoare de circa 7 milioane de euro, pentru punerea în posesie a lui Pitaru. Astfel, avocatul  a vrut să înhațe 15% din întreaga suprafaţă de pădure revendicată, deşi Academiei i-au fost retrocedate efectiv doar 13.500 de hectare, fapt recunoscut chiar de Pitaru. În plus, cu de la sine putere, executorul a decis dezmembrarea suplimentară a unei suprafeţe de 25 de hectare de pădure, în valoare de 75.000 de euro, reprezentând echivalentul cheltuielilor de executare silită.

OCPI BUZĂU A RECUNOSCUT ABUZURILE

Ulterior, la solicitarea Academiei Române, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a dispus anularea dezmembrării, recunoscând, practic, abuzul comis de funcționarii săi, instigați fiind de executorul judecătoresc. Adrian Porojnicu ar fi apelat la doi funcţionari de la cadastru: Olimpia Bădicu, şef serviciu în cadrul OCPI Buzău, şi Ionel Morteciu, inspector de specialitate. Astfel, la cererea lui Porojnicu, înregistrată la OCPI Buzău la 16 iulie 2014, Ionel Morteciu a avizat, iar Olimpia Bădicu a aprobat documentația cadastrală întocmită de firma Miratop SRL, fără a exista un act legal prin care dezmembrarea să poată fi efectuată. Atât cererea de dezmembrare, cât şi declarația privind suprafaţa de pădure vizată au fost semnate de Adrian Porojnicu fără acordul Academiei Române. Despre dezmebrarea făcută ilegal de OCPI Buzău, Academia Română a luat la cunoştinţă în august 2014. Reprezentanţii Academiei a făcut cerere de revocare a dezmembrării, iar OCPI Buzău, care era în culpă, a aprobat-o imediat. De altfel, Olimpia Bădicu, șefa Serviciului dezmembrări, a recunoscut că a avizat lucrarea „fără să verifice şi să solicite actele care să justifice dezmembrarea numărului cadastral 20597, aşa cum prevede Ordinul 633/2006“, potrivit unor surse din Academia Română.

DOSARE LA DNA

Procurorii anticorupţie au deschis mai multe dosare penale pentru jefuirea patrimoniului Academiei Române. Anchetatorii au în vizor mai multe contracte de cesiune a unor pretinse drepturi litigioase asupra unor imobile, încheiate de fosta conducere a Academiei Române, prin care forul a fost păgubit cu sute de milioane de euro. Este vorba de sute de hectare de teren din judeţul Constanţa, dar şi de Casa Coandă, imobil de patrimoniu de o inestimabilă valoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here