Scandal în PNL după blatul de miercuri cu PSD al senatorilor liberali din Comisia juridică. De ce s-au răzgândit, totuși, liberalii

1

Amendamentele controversate din Legea grațierii au fost respinse, pe fondul manifestațiilor de stradă. PSD a făcut un pas înapoi, iar  PNL a înlocuit doi oameni din Comisia juridică, absenți cu o zi înainte. Primul vot din comisie, în favoarea corupților, produs miercuri, a provocat scandal în PNL iar în PSD a determinat delimitarea lui Liviu Dragnea de Șerban Nicolae, la nivel declarativ.

Comisia juridică a exceptat, ieri, de la graţiere luarea de mită, traficul de influenţă, darea de mită şi cumpărarea de influenţă. Practic, senatorii juriști au anulat votul dat cu o zi înainte prin care aceste fapte de corupție puteau să fie grațiate. De asemenea, comisia a respins un amendament care permitea grațierea abuzului în serviciu.

Cu o zi înainte, amendamentele controversate fuseseră adoptate în urma sprijinului PSD și al pasivității PNL

Comisia juridică a Senatului are 11 membri – cinci din partea PSD, unul de la ALDE, trei de la PNL, unul de la USR și unul de la UDMR. Cu alte cuvinte, PSD și ALDE au șase din cele 11 voturi din comisie. La ședința de miercuri, reprezentantul ALDE a lipsit, ceea ce lăsa Puterea la egalitate cu Opoziția. Însă, a lipsit și Nicoleta Pauliuc, senator PNL, internată în spital, fără a fi înlocuită de grupul parlamentar. Mai mult, un alt membru PNL din comisie, Alina Gorghiu, a plecat înainte de votul pentru amendamentele controversate, pentru a participa la o ședință de partid. Practic, în sală a rămas un singur senator PNL, Daniel Fenechiu, deși liberalii au trei locuri în Comisia juridică. În aceste condiții, amendamentele controversate, depuse de Traian Băsescu (PMP) și sprijinite de președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae (PSD), au fost adoptate cu cinci voturi pentru, din partea PSD, și trei împotrivă – de la PNL, USR și UDMR. Dacă PNL și-ar fi înlocuit membrul bolnav, iar Gorghiu ar fi rămas la ședință, scorul ar fi fost egal și amendamentul nu ar fi trecut.

Schimbarea la față a partidelor

După manifestațiile de stradă, atât președintele PSD, Liviu Dragnea, cât și premierul Sorin Grindeanu s-au delimitat de amendamentele votate de senatorii PSD. Ieri, situația din comisie s-a schimbat radical. PNL și-a înlocuit cei doi senatori absenți cu o zi înainte. Florin Cîțu a participat la lucrări în locul Alinei Gorghiu, iar Iancu Caracota în locul Nicoletei Pauliuc. Chiar și așa, însă, liberalii erau în minoritate pentru că la ședință a venit și reprezentantul ALDE, refăcând majoritatea PSD-ALDE de șase voturi. Însă, după manifestațiile de stradă, unitatea social-democraților s-a evaporat. În aceste condiții, a fost respins un amendament prin care se propunea grațierea abuzului în serviciu, sprijinit de Șerban Nicolae și de Traian Băsescu. Ulterior, senatorul PNL Daniel Fenechiu a propus ca parlamentarii să revină asupra amendamentelor votate cu o zi înainte. De data aceasta, s-a votat ca acestea să nu fie în rândul infracțiunilor grațiate. Nu vor mai fi grațiate fapte precum luarea de mită, darea de mită, traficul de influență sau cumpărarea de influență. Au votat „pentru” excluderea de la grațiere a acestor infracțiuni trei senatori PNL, unul USR și unul UDMR. S-au abținut trei senatori PSD și unul -ALDE, în timp  ce alți doi parlamentari PSD nu erau în sală la momentul votului.   

Scandal în PNL

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a atacat-o dur pe Alina Gorghiu, fără a o nominaliza. „Cei care lipsesc atunci când e mai important (la mize politice foarte mari) sunt cei care fac opoziţia praf şi întrețin senzația unei complicități subterane cu agenda celor care fac din hoție o virtute”, a comentat Turcan, cu trimitere la fostul președinte PNL. Alina Gorghiu a replicat, fără a explica, însă, unde a fost în timpul ședinței de miercuri. „Eu am venit cu acea idee a reluării votului, într-o discuție avută miercuri seară cu domnul Fenechiu. Nu ne face bine o discuție prin care, în loc să discutăm despre acțiunile PSD, punem în discuție mici cancanuri de partid”, a comentat Gorghiu.

Dragnea, dezamăgit

Președintele PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat, ieri, dezamăgit de modul în care funcționează Comisia juridică a Senatului, promițând că va discuta în partid această situație. Deși, oficial, Dragnea nu a susținut amendamentele lui Șerban Nicolae, el nu a anunțat nicio măsură concretă împotriva acestuia, rezumându-se să anunțe că situația acestuia va fi discutată în partid. „O să discutăm despre modul în care unii colegi de-ai noștri înțeleg să respecte ceea ce se decide în partid. Partidul nu trebuie respectat doar înainte de a primi confirmarea că ești pe o listă și ajungi în Parlament. Partidul trebuie respectat și ulterior. Păreri personale putem avea fiecare dintre noi în baie sau în alte locuri. Eu când vorbesc, ca președinte al PSD, vorbesc statutar în numele partidului și în urma unor decizii care s-au adoptat în partid”, a mai spus Dragnea, doar fostul premier Victor Ponta cerând demisia lui Șerban Nicolae din fruntea Comisiei juridice.

1 COMENTARIU

  1. Se pare ca catelele turbate ale padocului si-au bagat singure botul in BOTNITA NEPUTINTEI . Sau : „Corb la corb nu-si poate scoate ochii ” . Bine gandit DRAGNEA . FELICITARI !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here