LIVIU DRAGNEA, REPREZENTANTUL NUMBER ONE AL OPOZIȚIEI DIN ROMÂNIA. ORI AL SISTEMULUI? VEZI AICI AMĂNUNTE

0

Circul cu care ne alimentează PSD pe tema grațierii faptelor de corupție trebuie privit cu circumspecție. Ideea că în interiorul partidului există opinii divergente între senatorii din Comisia juridică și Liviu Dragnea nu este credibilă. Într-un partid în care Dragnea taie și spânzură, astfel de acte de disidență nu sunt posibile. Sau sunt, dar doar cu aprobarea penalului șef. Mai puțin interesat de lege și de respectarea ei.

CITEȘTE ȘI:

La fel de răi

Una dintre caracteristicile esențiale ale unui stat democratic este pluralismul. Ceea ce, în esență, înseamnă că trebuie să existe minimum două partide politice. Acestea trebuie să fie întemeiate pe grupuri de interese legitime, care au, dacă nu scopuri fundamental diferite, în orice caz mijloace...

Cultura urii

O Românie plină de suferință şi disperare, o Românie îngropată sub erorile voite ale tranziției şi devastată de ieșirea de sub comunism, sufocată de sărăcie, iar pe de altă parte o Românie aflată în plin carnaval, o Românie a politicienilor penali şi scandalurilor pe care...

Săptămâna trecută, senatorii juriști ai PSD au grațiat darea și luarea de mită, dar și traficul sau cumpărarea de influență. Amfitrioni au fost Șerban Nicolae, fostul președinte al Comisiei (sic!), și Traian Băsescu, autorul unor amendamente scandaloase.

La scurt timp după votarea acestor amendamente, Liviu Dragnea a scris pe Facebook: „Dezaprob categoric votul din Comisia juridică de la Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind grațierea faptelor de corupție. Am spus tot timpul, și îmi mențin punctul de vedere, că nu susțin grațierea infracțiunilor de corupție. Înțeleg că raportul final nu a fost încheiat. Voi avea o discuție cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conțină aceste amendamente“.

Lucru care s-a și întâmplat rapid. În ziua următoare, modificările aduse Legii grațierii au fost anulate. Mai mult, două propuneri de grațiere a abuzului în serviciu și conflictului de interese au fost respinse. Lucru care confirmă ceea ce am afirmat mai sus: în PSD nu există dizidență. Totul nu e decât un circ parșiv care maschează altceva mult mai grav. După acest vot, Dragnea a fost tranșant: „Nu voi mai permite nimănui să afecteze imaginea acestui partid care este susținut și de la care oamenii așteaptă lucruri bune“. Liderul PSD s-a declarat “destul de dezamăgit de modul în care a funcționat Comisia juridică“, motiv pentru care Șerban Nicolae a fost schimbat atât de la conducerea grupului PSD din Senat, cât și de la șefia Comisiei Juridice. Ceva e-n neregulă cu imaginea asta, nu credeți? Transformarea peste noapte a lui Liviu Dragnea în Monica Macovei nu este convingătoare. Există două scenarii, care ar justifica o astfel de abordare a șefului PSD asupra anticorupției: 

1) În PSD există consens pe subiectul grațierii faptelor de corupție, iar ce s-a întâmplat săptămâna trecută și săptămâna aceasta în Senat, cu sacrificarea lui Șerban Nicolae, a fost doar o punere-n scenă a liderilor social-democrați. Cu ce scop? De a demobiliza protestele #rezist. Strategia PSD seamănă cu povestea “Petrică și lupul“. Petrică era cioban, se plictisea de moarte și a zis să se distreze alarmând satul că vine lupul și mănâncă oile. Sătenii l-au crezut de câteva ori, au ieșit cu furci și topoare să-l izgonească, dar au realizat că fuseseră păcăliți. Când lupul a venit cu adevărat, nu au mai crezut țipetele disperate ale lui Petrică, lupul a făcut ravagii printre oi, iar Petrică abia a scăpat cu viață să-și învețe lecția. 

Așa și cu PSD. Parlamentarii agită opinia publică cu pericolul grațierii corupților, oamenii ies în stradă ca să împiedice acest lucru, iar Liviu Dragnea vine apoi să ne spună că, de fapt, nu e niciun pericol. Face declarații pe placul cancelariilor europene, pentru a adormi vigilența oficialilor europeni, pentru a-i face să creadă că și-a învățat lecția după adoptarea OUG 13/2017. Poate nu întâmplător sceneta „Uite grațierea, nu e grațiere!“ a fost pusă în scenă exact când la București era în desfășurare o misiune de evaluare în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pe justiție. 

După doar o seară de miting, protestatarii #rezist au plecat acasă cu senzația că lui Liviu Dragnea îi este frică să meargă până la capăt cu grațierea corupților. Nimic mai neadevărat. Drumul Legii grațierii prin Parlament e abia la început. PSD a luat decizia să se angajeze într-un război de uzură, care să pună serios la încercare nervii protestatarilor. PSD are șanse să-l câștige. Episoade precum cel din Senat vor mai apărea cu siguranță. Poate în plen, poate în Comisia juridică a Camerei Deputaților, ori poate chiar în plenul acesteia. După fiecare reprezentație a PSD, dacă numărul celor care vor ieși în stradă va fi din ce în ce mai mic, oamenii lui Dragnea vor câștiga. 

Trebuie să ai nervii tari ca să #reziști până la sfârșit. Acesta este scopul social-democraților: să banalizeze ideea protestului de stradă, singurul instrument cu care pot fi opriți să‑și pună în aplicare planul și de care le este realmente frică. Când vigilența societății civile va fi adormită, PSD va da lovitura de grație. Nu se va întâmpla acum, ci cât mai aproape de promulgare.

2) Mai există și scenariul în care Liviu Dragnea e sincer în dorința de a bloca grațierea corupților. În acest caz, șeful PSD este posibil să fi făcut un târg cu instituțiile de forță. Să fi obținut imunitate, în schimbul sacrificării celorlalți lideri ai partidului. O astfel de posibilitate a fost evocată de Traian Băsescu, care l-a avertizat pe liderul social-democrat că Sistemul îl folosește, fără a-i oferi prea multe garanții. Un astfel de scenariu mi se pare mai puțin credibil. Pentru Liviu Dragnea este foarte riscant. Nu-și poate păcăli la nesfârșit colegii care așteaptă să scape de pușcărie. Dacă vor realiza că Dragnea este o Iudă, îl vor executa fără să clipească. Nu va avea timp să își onoreze partea sa de înțelegere cu Sistemul. Așadar, rămâne scenariul în care PSD încearcă să adoarmă vigilența societății civile. Dacă va reuși, vom face un imens salt înapoi.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here