Cel mai mare zăcământ de gaze naturale de pe uscat, descoperit în România ultimilor 30 de ani, a fost inaugurat vineri în judeţul Buzău

0

Premierul Sorin Grindeanu, alături de ministrul Energiei, Toma Petcu, şi ministrul Economiei, Mihai Tudose, au participat vineri la prezentarea celui mai mare zăcământ onshore de gaze naturale descoperit de statul român în ultimii 30 de ani, pe platforma Caragele, în localitatea CA Rosetti, din judeţul Buzău.

CITEȘTE ȘI:

În vara anului trecut Romgaz a descoperit zăcământul de gaze naturale în zona Caragele, din judeţul Buzău. Zăcământul are o lungime de 35 de kilometri și se află la adâncimi cuprinse între 1.500 și 4.000 de metri. După estimările specialiştilor, el conține între 25 și 27 de miliarde de metri cubi de gaze. Este cel mai mare zăcământ terestru descoperit în ultimii 30 de ani. El este depăşit doar de zăcământul Neptun descoperit în urmă cu 5 ani pe fundul Mării Negre de Petrom si Exxon, care se estimează că are între 42 și 84 de miliarde de metri cubi. Zăcământul din Buzău se află acum în faza de dezvoltare și s-au investit în lucrări 40 de milioane de euro. Au fost forate primele 3 sonde, care au fost puse în funcțiune după ce a fost instalata staţia de uscare a gazelor și staţia de măsurare. Tot anul acesta vor fi forate alte 3 sonde noi care ar putea arăta că zăcământul este chiar mai mare decât primele estimări.

Zăcământul de gaze de la Caragele ar putea asigura independența energetică a ţării pentru doi-trei ani – spune premierul Sorin Grindeanu

Zăcământul este evaluat la cel puțin 4 miliarde de dolari iar descoperirea lui dă posibilitatea Românei să devină un jucător important pe piaţa gazelor din regiune şi nu numai. ”Sigur că îmi doresc să încurajăm, vorbim şi de e o companie sută la sută românească Romgazul, nu că ar avea neapărat importanţă asta, dar încurajăm astfel de acţiuni din două perspective: pentru a asigura independența energetică a ţării – un lucru extrem de important – şi doi: ne dorim şi prin dezvoltarea altor proiecte energetice ca România să devină un hub energetic regional. Trebuie să ieşim din acest cerc vicios, cerc dat de neputința noastră în aceşti ani de a exploata resursele naturale ale ţării, de prea multe ori doar am spus şi nu am ştiut să le exploatăm, avem ţară bogată, dar atunci când vine vorba de a exploata bogățiile ţării nu am ştiut să le valorificăm în folosul cetăţenilor. Sper ca acest semnal pe care azi îl transmitem, Guvernul şi Parlamentul, să fie unul important pentru această industrie”, a mai afirmat premierul Sorin Grindeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here