Cu toate că, cică, nu sunt bani pentru indemnizații pentru copii, Guvernul a alocat fonduri de aproape jumătate de miliard de euro pentru fermele de porci. Cu dedicație! Vezi aici cine beneficiază de acești bani

0

Programul „Carne de porc din fermele româneşti” a primit joi aviz din partea comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, el vizând acordarea unor subvenţii de 446 milioane de euro crescătorilor de porci. Doar trei voturi au fost împotriva acestui proiect, joi, două din partea USR şi unul din partea PNL. Argumentele aduse în comisie în favoarea acestui proiect au fost unele de tip „Industria merge prost, deci are nevoie de subvenţii”, „Nouă ne place porcul” sau chiar „Cea mai bună legumă este porcul”.

CITEȘTE ȘI:

Proiectul de lege prevede acordarea unor pachete de sprijin, în valoare de 10.000 de euro pentru porcii graşi care se livrează şi se clasifică în abatoare autorizate. Fermierii se pot înscrie în program cu minimum 600 şi maximum 100.000 de capete de porci graşi anual/beneficiar. Fermierii pot obţine cel puţin un pachet de sprijin şi maximum 250 de pachete/an/beneficiar. Calcularea numărului de pachete, fiecare în valoarea de 10.000 de euro, se face după formula: numărul de carcase înmulţit cu echivalentul a 25 euro/carcasa, împărţit la echivalentul a 10.000 euro. Ministrul Agriculturii, Petre Daea susţine că programul este „excepţional”. „Efectivele de porci sunt undeva la 5,5 milioane de capete. Acest efectiv nu asigură consumul populaţiei, motiv pentru care se importă şi, mai mult decât de atât, acest efectiv nu poate consuma cel mai bun furaj pe care îl produce România”, a explicat ministrul Agriculturii.

„Proiectul înseamnă susţinerea tuturor acelora care au ferme de porci si care predau la abator sub formă de carcasă porci pe care îi îngraşă. Primesc subvenţii în pachete de 10.000 de euro pentru un număr de animale care are în vedere două lucruri: aceşti porci să fie crescuţi în România, deci obligaţie este să populeze cu tineret care are greutate de până la 30 de kg, iar în momentul în care ajunge la greutatea economică de sacrificare care înseamnă 100-110 kg, el să fie sacrificat în abatoare”, a mai susţinut ministrul.

Cine se nimereşte să aibă fermă de porci

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a propus în campanie creşterea subvenţiei la porci, iar în octombrie 2016 el a prezentat programul PSD pe agricultură, care includea un capitol special pentru tomate şi unul pentru porci. Imediat după alegeri, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică proiectul mai sus numit. Coincidenţa fericită este că fiul liderului PSD, Valentin Dragnea, deţine o fermă de porci, preluând pachetul majoritar, potrivit unei investigaţii HotNews, pentru numai 500 de lei.

În martie, Petre Daea a spus, legat de ferma de porci a fiului lui Liviu Dragnea, că „ dacă îndeplineşte condiţiile” poate beneficia de subvenţii de la stat, mai ales că „România nu are capacitatea de a produce în maternităţi necesarul de porci”. Cu câteva zile înainte, el a spus că va merge să îl felicite pe fiul lui Dragnea. Potrivit oficialului, între programul de ajutorare a fermelor de porci şi afacerea fiului lui Liviu Dragnea nu există nicio legătură. „Mă duc să-l felicit, pentru că eu sunt ministrul Agriculturii şi mă bucur când tinerii se apucă de o asemenea activitate extrem de grea”, a precizat Daea.

Ferma de porci pe care o deţine fiul lui Liviu Dragnea a încasat în ultimii trei ani circa 4 milioane de euro sub formă de subvenţii de la UE și bani de la stat

Conform sursei citate, Ștefan Valentin Dragnea (28 de ani), fiul lui Liviu Dragnea, a devenit patron al Romcip SA din comuna Salcia în aprilie 2014, când, potrivit contractelor de la Registrul Comerțului, a preluat pachetul majoritar pentru doar 500 de lei. Anterior, firma fusese deţinută de Petre Pitiș, director și preşedinte al Consiliului de Administraţie al Tel Drum, compania de construcţii asociată în mass-media cu Liviu Dragnea. După câștigarea alegerilor parlamentare de către PSD, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică o ordonanţă care prevede creşterea subvenţiei la porci până la 10.000 de euro pentru fiecare 200 de capete.

Mai mult, în urmă cu o lună, mai mulţi parlamentari PSD au depus la Senat un proiect de lege referitor la „Programul carne de porc în ferme româneşti” prin care se acordă scheme de ajutor de stat producătorilor de carne de porc, respectiv câte 10.000 de euro pentru porcii graşi care se livrează abatoarelor autorizate, informează sursa citată. În total, ferma deţinută de fiul lui Liviu Dragnea a primit peste 4 milioane de euro de la UE și din bugetul de stat pentru: îmbunătăţirea spatiilor de cazare a animalelor, iluminarea saivanelor, reducerea noxelor, corectarea nivelului nitriților și nitraților din apă și compensații pentru embargo-ul cu Rusia.

În ancheta respectivă, Hotnews.ro mai arată că ferma fiului lui Dragnea cumpără porci din Olanda și Germania la 25 de kilograme, îi îngraşă intensiv cu concentrate, după care îi sacrifică, iar carnea este vândută pe piaţa românească, firma beneficiind de subvențiile UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here