În timp ce 3 hectare de pădure dispar în fiecare oră, parlamentarii au dat marți liber jafului din păduri. Cât de mici vor fi de acum sancțiunile pentru tăieri ilegale

0

România pierde trei hectare de pădure pe oră, numărul cazurilor de tăieri ilegale de arbori ajungând la aproape 100 de raportări pe zi. Asta arăta cel mai recent raport Greenpeace, publicat în 2016. Și, totuși, ieri parlamentarii au votat masacrarea legislaţiei care impunea pedepse dure pentru hoții de lemn. Astfel, s-a dat deliberat liber jafului din păduri după ce s-au redus marţi de zece ori unele amenzi pentru tăierile ilegale mascate sub denumirea de: „produse accidentale”. Sancțiunile micșorate pot fi acoperite din vânzarea unui singur camion cu lemne.

CITEȘTE ȘI:

Amenzile pentru neregulile privind tăierile de lemn au fost înăsprite drastic anul trecut de guvernul Cioloş printr-o Ordonanţă de Urgență. Ele au fost, însă, reduse marți de parlamentari.

Ion Stelian, deputat USR: „Nu suntem de acord de asemenea cu o serie de amendamente care nu fac altceva decât să elimine unele contravenții, să diminueze substanțial unele sancțiuni.”

Doina Pană, deputat PSD: „Contrar la ce spune antevorbitorul meu, ce facem noi astăzi nu este să reducem amenzi, ci să dăm firescul…”

Astfel, dacă până acum depăşirea cantității de lemn aprobată pentru tăiere chiar și cu 1 la sută era supusă amenzii, în forma votată de deputaţi se dă doar avertisment pentru depășiri sub 3 la sută. Iar amenzile pentru cei care aprobă exploatarea așa numitelor „produse accidentale”, cum ar fi copacii dezrădăcinați de vânt sau bolnavi, dar care de fapt sunt perfect sănătoși, amenda minimă a scăzut de la 20 la 2 mii de lei.

Aleșii au anulat și măsura confiscării mijlocului de transport folosit la tăierile ilegale. Cornel Olar, deputat PNL: „Confiscarea utilajului de transport după ce se luau anumite măsuri ori de contravenție ori măsuri penale. Nu se poate la o faptă să luăm trei măsuri împotriva unui cetăţean, chiar dacă a încălcat-o el cu voie sau fără voie.”

Ion Stelian deputat USR: “Măsura confiscării este una foarte importantă, a confiscării mijlocului de transport cu care se transportă material lemnos în mod ilegal, este una foarte importantă dacă dorim într-adevăr să limitam tăierile ilegale de pădure.”

Totuşi, pentru că doar parlamentarii USR s-au opus, la vot s-a aprobat o limitare a confiscării. Astfel, dacă acum mijloacele folosite la transportul lemnului tăiat ilegal se confiscă, deputaţii au decis că acest lucru să se întâmple doar dacă lemnul depășește 5 metri cubi, sau dacă fapta se repetă în interval de 6 luni. Legea va fi trimis preşedintelui Iohannis pentru promulgare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here