Fost director, președinte și iarăși director la ANSVSA, PSD-istul Dumitru Băiculescu este unul dintre cei mai bogați șefi pe care instituția i-a avut la cârmă. Declarația de avere geme de terenuri, case, clădiri și bani

0

Printr-un ordin al directorului general al Autorității Naționale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), din martie a.c., la direcţia din Bucureşti a instituţiei a fost numit director executiv adjunct buzoianul Dumitru Băiculescu. Chiar dacă numirea este temporară, ea ridică multe semne de întrebare având în vedere trecutul acestuia. Pentru scurt timp el a ocupat şi funcţia de director general al ANSVSA, de unde a fost demis la sfârşitul anului 2015, după ce ANI l-a găsit incompatibil.

CITEȘTE ȘI:

În luna septembrie 2015, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în legătură cu conflictul de interese în care se afla Dumitru Băiculescu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare, funcţie care îi dădea şi rangul de secretar de stat. Potrivit ANI, Dumitru Băiculescu s-a aflat în conflict de interes penal în perioada 5 februarie – 8 aprilie 2014, când era director executiv al DSVSA Buzău. Conform agenției, în perioada exercitării funcției de director la DSVSA Buzău, acesta a dat bun de plată pentru 12 facturi de prestări servicii, în valoare de 8.334 lei, emise către direcţia ANSVSA de firma Medvet 2000 SRL, societate la care Băiculescu a deţinut în perioada 29 decembrie 2009-30 ianuarie 2014 atât calitatea de asociat, cât şi funcţia de administrator.

Acuzat de braconaj

În luna noiembrie a anului trecut, Dumitru Băiculescu, împreună cu directorul executiv al DSVSA Bucureşti, Zvorişteanu Ovidiu, au fost acuzaţi de braconaj, după ce li s-a găsit în maşină un mistreţ vânat fără autorizaţie. Cei doi au fost atunci reţinuţi 24 de ore şi li s-au întocmit dosare penale.

O mână de ajutor de la Ponta

Dumitru Băiculescu a fost numit şef la DSVSA Buzău după ce predecesorul său, Adonis Dragnea, a fost demis ilegal de directorul general al autorității naţionale de la acea vreme. Caracterul ilegal al demiterii a fost constatat de o instanţă judecătorească şase luni mai târziu, aceasta hotărând şi repunerea lui Dragnea în funcţie. Pentru a rămâne în instituţie, Băiculescu a obţinut ordin de delegare pe funcţia de supervizor, cu toate că în organigrama instituţiei nu apărea această funcţie. Ulterior, el a fost înscăunat de Victor Ponta la șefia ANSVSA, în luarea acestei decizii contribuind probabil şi faptul că acesta este cumătru cu primarul de la acea dată al Buzăului, Constantin Boşcodeală.

Pesedist putred de bogat

Alături de soția sa, medicul veterinar buzoian Dumitru Băiculescu a agonisit o avuție demnă de invidiat, în special după anul 2007. Cele șapte pagini de declarație de avere (nr. 552/17.02.2014) sunt aproape pline cu înscrisuri la mai toate rubricile. Astfel, Băiculescu pare a fi unul dintre cei mai „cu stare” șefi pe care ANSVSA i-a avut în ultimii ani. Practic, la o răsfoire sumară a documentului publicat pe site-ul Autorității, medicul veterinar deține terenuri agricole (inclusiv alte categorii de terenuri extravilane) în suprafață de aproape 3,3 ha, o casă de vacanță de 130 de metri pătrați, un spațiu comercial/de producție de 450 de metri pătrați și un apartament de 102 de metri pătrați. Dar lista nu se oprește însă aici.

Pe lângă toate acestea, Băiculescu mai deține o Dacia Duster din 2011, un depozit bancar la Libra Bank de 92.000 de euro (deschis în anul 2007), venituri din fonduri de investiții sau echivalente de 111.700 de lei la Banca Transilvania (deschis în 2010), precum și un alt depozit în lei, la aceeași bancă, de 54.000 lei (deschis în 2008). Totodată, la aceeași Libra Bank, Băiculescu are într-un cont de depozit alte 62.000 lei (deschis în 2013) și doar 428 USD (deschis în 2006).

Informațiile sunt însă la fel de atractive pentru contribuabilul de rând și în continuare. Ca medic veterinar, Dumitru Băiculescu a încasat în 2013 suma de 18.000 lei de la Medvet 2000 SRL, al cărui director este chiar soția sa, Doina Băiculescu, angajată și remunerată cu suma de 6.000 de lei, respectiv cu 2.000 de lei în calitate de consilier superior al Primăriei Pătârlagele!!!

În calitate de administrator al Medvet 2000 SRL de data această dată, Băiculescu a declarat că a încasat 180.000 de lei în ultimul an fiscal încheiat. Soția actualului șef al ANSVSA a încasat în 2013 o altă sumă de aproape 4.000 de euro (3.960 euro mai exact) în calitate de proprietar al unei clădiri… tot din Pătârlagele!!!

Suma de 68.000 figurează și ca pe post venituri din investiții în acțiuni bancare/depozite la aceleași Libra Bank și Banca Transilvania pe numele aceluiași Băiculescu pentru ca, alte 3.800 de lei să fie încasate de șeful ANSVSA pe post de venituri din activități agricole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here