Ministerul Justiției a găsit o cale pentru criza din penitenciare: pușcării noi. Iată unde ar putea fi construite

0

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern privind achiziţia de studii de fezabilitate pentru construirea a două noi penitenciare, unul în comuna Berceni, judeţul Prahova, și unul în Caracal, judeţul Olt.

CITEȘTE ȘI:

„Atingerea standardelor europene pentru penitenciare, pe care România și le-a însușit și asumat, presupune sporirea capacitații de cazare în ansamblul sistemului. (…) Având în vedere faptul că, la data de 21.03.2017, la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor erau 27.251 deţinuţi, rezultă un deficit de 8.143 de locuri de cazare, acesta reprezentând un prim argument în vederea atingerii obiectivului propus. (…) Infrastructura sistemului penitenciar, dezvoltată înainte de anul 1989, nu corespunde standardelor prevăzute de Consiliul Europei”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ, publicată de Ministerul Justiției.

De asemenea, instituţia consideră că „un factor determinant pentru crearea unor condiţii de detenție corespunzătoare îl constituie și numărul mare de hotărâri și decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pronunțate împotriva statului roman, al căror obiect îl constituie condiţiile de detenție, majoritatea referindu-se la condiţiile de cazare”, arătând că, în 2016, CEDO a pronunțat 53 de decizii în acest sens, prin care România a fost obligată să plătească despăgubiri în valoare totală de aproximativ 2,3 milioane de euro.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, în contextul deciziei-pilot a CEDO referitoare la situaţia penitenciarelor din România, că „Guvernul a iniţiat o serie de masuri consistente (…): se modernizează parte din penitenciare, avem două penitenciare noi, avem legea grațierii (…) care va rezolva secvențial o mică parte a problemelor din penitenciare, aveţi legea recursului compensatoriu”.

Deținuții au reclamat la CEDO, în 2016, lipsa spațiilor, a igienei, lipsa apei calde și prezența şobolanilor în celule. Iar condamnările cresc în fiecare an, ajungând de la 32 în 2013, la de 10 ori mai multe în 2016, potrivit datelor făcute publice de ANP. „Rămânem și cu speranţa faptului că judecătorii europeni cunosc situaţia din Romania, că judecătorii europeni nu se aşteaptă ca peste noapte noi să fim cei mai buni și să îndeplinim cele mai ridicate standarde, judecătorii europeni să constate voinţa, determinarea, buna noastră credinţă spre ireversibilitate, spre îndeplinirea standardelor”, a mai spus Tudorel Toader.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here