PSD îşi salvează penalii. Ce motive a scornit deputatul PSD Eugen Nicolicea pentru a-l proteja pe deputatul penal Eugen Bejinariu

0

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor s-a opus ca deputatul PSD Eugen Bejinariu să fie urmărit penal, după ce colegul său de partid, Eugen Nicolicea, a venit cu o interpretare juridică total aberantă. Pe scurt, Nicolicea s-a făcut că nu vede infracţiunea de abuz în serviciu din Codul Penal.

CITEȘTE ȘI:

PSD a dat ieri semnalul că face din nou scut în faţa celor cu probleme penale. Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, la propunerea deputatului PSD Eugen Nicolicea, a respins solicitarea procurorilor DNA de începere a urmăririi penale pentru deputatul PSD Eugen Bejinariu, acuzat de abuz în serviciu în Dosarul Microsoft 2. „Cu 16 voturi «pentru», 7 voturi «împotrivă» şi o abținere, Comisia recomandă plenului să nu voteze cererea de urmărire penală, întrucât solicitarea este pentru infracţiunea 13, indice 2, din Legea 78/2000, infracțiune care nu exista la data comiterii faptei. În articolul 3 al Codului Penal, legea penală se aplică infracţiunilor săvârșite în timpul cât ea se află în vigoare. Ea a intrat în vigoare cam pe 2 decembrie 2004, faptele sunt comise până în octombrie 2004“, a precizat deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedintele Comisiei Juridice. De fapt, Eugen Nicolicea a citit din solicitarea procurorilor doar partea favorabilă lui Bejinariu. 

Infracţiunea de bază de abuz în serviciu, pentru care DNA a cerut ridicarea imunităţii deputatului PSD, este prevăzută în Codul Penal şi era în vigoare la momentul comiterii faptelor lui Bejinariu. Articolul 13.2 din Legea 78/2000 prevede o formă agravantă a infracţiunii de abuz în serviciu, mai exact măreşte pedeapsa cu o treime dacă în urma abuzului se dovedeşte şi o şpagă. Or, Nicolicea, ca să-l slaveze pe Bejinariu, s-a făcut că nu vede infracţiunea-mamă din Codul pPenal, şi s-a uitat doar pe forma agravantă din Legea 78/2000, legea specială pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, care a apărut la două luni după ce Bejinariu ar fi comis faptele penale de care este acuzat. Însă chiar şi fără această lege specială, deputatul PSD se încadrează oricum la infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de Codul penal. În 2004, Bejinariu era şeful Secretariatului General al Guvernului Năstase.

Interpretarea trunchiată adusă de Nicolicea a fost demontată şi de deputatul PNL Gabriel Andronache, membru al Comisiei Juridice. „În solicitarea Parchetului era invocat articolul 13, indice 2, din Legea 78/2000. Nicolicea s-a legat strict de chestiunea aceasta, nu de infracţiunea de bază (abuzul în serviciu – n.r). El spunea că nu exista incriminare pentru faptă la acea vreme. Însă, şi la acea dată abuzul în serviciu era incriminat. E o relatare parţială a adevărului şi nu e rolul Comisiei juridice să discute astfel de chestiuni. Este rolul organelor de urmărire penală să stabilească încadrări”, a explicat Andronache pentru “Adevărul”. 

UDMR a votat alături de PSD

Decizia Comisiei Juridice de a-l salva pe Eugen Bejinariu de procurori a fost adoptată cu votul deputaţilor PSD, ALDE şi UDMR, în timp ce PNL şi USR au votat împotrivă. „Colegii de la PSD s-au enervat foarte tare după ce le-am explciat că infracţiunea de abuz în servicuu e prevăzută de Codul Penal.  Poziţia noastră şi a USR a stârnit o adevărată furtună în şedinţă“, a mai spus Gabriel Andronache. Raportul negativ va merge în plen pentru a primi votul decisiv. Însă sunt şanse foarte mari ca Bejinariu să fie salvat, mai ales că şi UDMR votează cot la cot cu PSD împotriva sociltărilor DNA. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here