Săptămâna şi… caricatura! Azi Petre Emanoil Neagu și „mătușile” lui

0

Petre Emanoil Neagu s-a născut la  Poeni, Pătârlagele, zonă care l-a dat giudeţului și PSD-ului și pe penalul Cristinel Bîgiu. Datorită USL-ului care, înainte de ’89, obţinea majorităţi de 99,99 la sută, cei doi concetățeni și buni prieteni au ajuns pentru a enşpea oară în Consiliul Judeţean Buzău. Mediocru, dar „descurcăreţ” și discret,  Neagu, un traseist notoriu printre politicienii buzoieni, a reuşit performanța de a fi vicele instituţiei buzoiene și când era membru PNL, și acum când cu avânt revoluționar a trecut la PSD. Ba chiar, odată cu arestarea lui „Mitel” Bîgiu, să ajungă președintele de facto al acestei instituții.…

CITEȘTE ȘI:

Decât să îți bagi penalii la pușcărie, mai bine îi faci ştabi la judeţ

Și, totuși, Neagu a reuşit chiar să treacă neobservat până şi de către presa locală. Nimeni n-a săpat suficient de adânc ca să descopere legăturile sale cu mafia buzoiană. A fost acuzat, totuşi, de mai multe ori de mai multe fapte de corupţie, dar acestea au fost îngropate fără a lăsa vreo sancţiune în urmă! Astfel, Petre Emanoil Neagu nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Deşi chiar şi orbul a nimerit Brăila, iar amestecul deliberat şi interesat în Afacerea Urbis (vezi aici) al actualului președinte al Consiliului Judeţean Buzău se vede de la o poştă, procurorii i-au făcut cadou acestuia un NUP mare cât mandatul lu’ PeSDe.

Fiecare cu „mătușa” lui

Astfel, Petre Emanoil Neagu se poate considera un om norocos. Plus că la capitolul mătuși care să îi lase moșteniri pe bandă rulantă este campion. Deoarece, conform declarațiilor sale de avere, Neagu a moștenit – de la o „mătușă”, firesc! – nu mai puțin de trei terenuri: unul în intravilanul municipiului Buzău, în suprafață de 5.000 metri pătrați, căruia i s-au adăugat, prin cumpărare, încă 5.000 m.p., situați în imediata vecinătate a primului (valoarea de impozitare a întregii suprafețe fiind de 16.400 lei), un al doilea în intravilanul orașului Pătârlagele, în suprafață de 3 hectare, dar și o suprafață de  11 hectare pădure, la Cislău. Toate cele, declarate ca intrate în posesia sa în decursul anului 2007.

„Noroc” chior

Petre Emanoil Neagu este un om norocos (Foto: Ciprian Sterian)

Adrian Mladin, fost primar al comunei Jilava, a fost arestat în luna martie 2014, pentru luare de mită în valoare de milioane de euro pentru parcelarea unor terenuri. Din arest, acesta „i-a dat în primire“ atât pe ministrul de Interne din anul 2007, Cristian David, pe care l-ar fi mituit cu o jumătate de milion de euro pentru a-i „deschide ușile“ la Prefectura Buzău, pentru a aranja retrocedarea a 15 hectare de teren în zona hipermarketurilor, dar și pe prefectul de atunci, Cristinel Bîgiu, care i-ar fi cerut un milion de euro în același scop.

„Norocul” lui Neagu, în contextul respectiv, a fost unul chior! Pentru că terenul proaspăt „moștenit” din intravilanul municipiului s-a întâmplat să fie – încurcate sunt căile partidelor – chiar în continuarea terenului pentru care Mladin l-a mituit pe fostul ministru de Interne Cristian David cu 500.000 euro. Și pentru care fostul prefect Cristinel Bîgiu i-ar fi cerut un milion de euro pentru a „unge“ diverse persoane care să urgenteze punerea în posesie a „moștenitorului“ care urma să-i vândă lui Mladin. Astfel, se poate spune că Emanoil Neagu a făcut, atunci, o afacere bună, vânzându-i lui Adrian Mladin hectarul moștenit cu 2.805.000 lei, adică peste 630.000 euro, respectiv cu o sumă de 171 de ori mai mare decât valoarea de impozitare a acestuia, consemnată pe declarația de avere.

Iată cum explica, atunci, tranzacția în cauză președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu: „Domnia-sa (Adrian Mladin, n.r.) m-a contactat.  Ca să eliminăm perdeaua de fum, nu a fost nimic făcut pe sub masă, nu există niciun fel de problemă. Tranzacția a fost legală, a fost făcută prin bancă. Este un teren aflat în apropiere de hipermarketuri, care e moștenire, nu e al meu, este al unei mătuși“.

„Voi toți, de la această masă, cu toate neamurile voastre, și cu noi de aici, nu avem un milion de euro, puși la bancă!”

Cezar Preda, liderul organizației județene a Partidului Democrat Liberal, a remarcat îmbogățirea suspect de rapidă a vicepreședintelui social-democrat la Consiliului Județean: „Tupeul și prostia au ajuns la paroxism. Aș vrea să vă spun un lucru: în 2004, când l-am cunoscut pe Petre Emanoil Neagu, nu avea bani să-și cumpere țigări. Nu avea nici măcar serviciu. Ia uitați-vă în declarațiile de avere ale nimicului ăsta, nu-i este rușine? Ce crede el, că este vătaf pe județul acesta? Nu mai are limită? Crede că dacă se adună în gașcă, acolo, și pune țara la cale, și a stors URBIS – în ce hal a ajuns o societate puternică -, cine a stors-o, nu domnul Neagu? A stors-o mama? Nu îi este rușine? S-a trezit cu averi, în declarația de avere, de un milion de euro? Un milion de euro, păi voi toți, de la această masă, cu toate neamurile voastre, și cu noi de aici, nu avem un milion de euro, puși la bancă!”, a spus Cezar Preda la o conferință de presă în urmă cu câțiva ani.

Miluț şi Cristi, traficanţi… de influență

Chiar dacă, pentru mulţi, povestea femeii de serviciu care nu putea fi angajată la o instituţie publică fără a avea, în buzunar, măcar o recomandare (dacă nu chiar un carnet de membru) de la partidul aflat la putere, părea un banc prost, iată că, la Buzău, acest aspect este confirmat în întreaga sa splendoare. O demonstrează, fără drept de apel, rechizitoriul încheiat de procurorii anticorupţie în speţa fraudării concursului de angajare de personal, din rândul civililor, desfăşurat în anul 2006, în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău. Conform acestuia, Cristi Bîgiu şi Miluţ Neagu au, în respectivul dosar întocmit de procurorii anticorupţie, calitatea de făptuitori ai infracţiunii de trafic de influenţă, faptă prevăzută de art.6, ind.1, alin.1, din Legea nr. 78/2000 modificată, cu referire la art. 257 Cod Penal. În fapt, pe parcursul desfăşurării anchetei din acel dosar, Comandantul I.S.U. Buzău, lt. col. Nicolae Dănuţ declară faptul că a fost apelat telefonic de prefectul judeţului, Bîgiu Marian Cristinel, la acea vreme, şi convocat de îndată la sediul acestei instituţii. Din relatările acestui ofițer rezultă faptul că odată ajuns la sediul instituţiei, în biroul prefecturii se aflau mai multe persoane, printre care şi numitul Neagu Emanoil şi că domnul prefect i-a solicitat, pe un ton imperativ, să dea explicaţii şi să se rezolve situaţia unui număr de 6 candidaţi ce fuseseră respinşi la sesiunea de concurs din septembrie 2006. Comandantul I.S.U. Buzău şi-a notat numele acestor candidaţi în agenda personală de lucru şi, întrucât din spusele prefectului numele acestor candidaţi fuseseră transmise personal col. Ciobotariu Viorel – şeful Serviciului Inspecţie şi Preveniri, l-a apelat pe telefonul mobil şi au stabilit o întâlnire la domiciliul col. Ciobotariu. La întâlnirea respectivă, confirmată de cei doi, în declaraţii, lt. col. Nicolae Dănuţ a realizat faptul că, în adevăr, dl. prefect Bîgiu i-a transmis lista cu anumiţi candidaţi şi că dl. col. Ciobotariu Viorel ar fi trebuit să ia legătura cu preşedintele comisiei de concurs, respectiv lt. col. Bologeanu Florin”. În acest moment, orice comentariu ar părea de prisos, descrierea “găinăriei” celor doi politicieni fiind evidentă. Am pus între ghilimele cuvântul găinărie pentru că, la o analiză mai atentă, amestecul politicului în acest concurs este cât se poate de grav. La intervenţia lor, au ajuns cadre militare cel puţin şase indivizi respinşi la concurs, care, în momentul de faţă, au dreptul de a purta armă. Şi, până la a mai apărea un nou dezaxat, precum subofiţerul I.S.U. botoşănean care a împuşcat comandantul gărzii şi a fugit cu un întreg arsenal, nu este decât un singur pas.

Aseară, la telejurnal, am văzut caşcaval…

Și se mai întreabă românii de ce mai există în țara asta bătrâni care, pentru a-și cumpăra o aspirină, trebuie să renunțe la o eugenie, și care niciodată nu au văzut cum arată caviarul pentru că nu au avut bani să își cumpere o revistă în care era publicată o poză cu un castron cu caviar. Şi nici la TV la bulgari nu prea ne mai uităm…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here