Mândrie mare pentru Petre Emanoil Neagu, bulibașa județului! De ce au ajuns analiștii la concluzia că e FEST să fugi de Buzău!

0

În ceea ce privește rata șomajului, cifrele nu sunt deloc îmbucurătoare pentru județul nostru: în luna martie a acestui an, a patra cea mai ridicată rată a șomajului din țară a fost la Buzău (9,8%), în timp ce Bucureștiul și județul Ilfov au înregistrat cele mai mici procentaje de șomeri, respectiv 1,66% și 1,08%.

CITEȘTE ȘI:

Un nou top realizat de una dintre cele mai prestigioase echipe de analiști economici din țară ne umple de rușine. Specialiștii au ajuns la concluzia că Buzăul se află printre locurile de frunte în topul județelor de care e bine să fugi cât te țin picioarele.

Concret, din totalul celor 41 de județe, plus București, județul Buzău se află pe locul 28 din punct de vedere al atractivității, potrivit publicației economice Capital. Clasamentul a fost realizat în funcție de 15 criterii de natură economică, demografică, geografică, educațională și culturală, iar datele luate în calcul provin de la Institutul Național de Statistică și de la Comisia Națională de Prognoză.

A treisprezecea poziție de la coadă

Nu avem prea multe motive să fim optimiști: Buzăul ocupă a treisprezecea poziție de la coadă în topul celor mai bune județe în care merită să trăiești, clasându-se însă înaintea unor județe precum Mehedinți, Giurgiu, Călărași, Botoșani și Teleorman. La polul opus se situează Bucureștiul și județele Timiș, Ilfov, Cluj, Constanța și Iași, cele mai potrivite pentru persoanele active, cu un stil de viață modern și cu așteptări peste medie.

Indicatorii care trag în jos județul Buzău sunt, în primul rând, cei de ordin economic, mai precis salariul mediu, rata șomajului, PIB – ul pe cap de locuitor, gradul de dezvoltare a comerțului modern și nivelul prețurilor din sectorul imobiliar.

Dacă în Capitală salariul mediu net este de 2.882 lei, iar în județele Timiș, Ilfov, Cluj, Constanța și Iași acesta variază între 2.423 lei și 1.954 lei, la Buzău venitul mediu este de doar 1.529 de lei.

Nici în ceea ce privește rata șomajului, cifrele nu sunt îmbucurătoare pentru județul nostru: în luna martie a acestui an, a patra cea mai ridicată rată a șomajului din țară a fost la Buzău (9,8%), în timp ce Bucureștiul și județul Ilfov au înregistrat cele mai mici procentaje de șomeri, respectiv 1,66% și 1,08%.

Buzoienii trăiesc, în medie, cu patru ani mai puțin decât bucureștenii!

În aceeași măsură, județul Buzău este defavorizat și la capitolul demografic, respectiv speranța de viață și sporul natural, acesta din urmă indicând, cel puțin parțial, modul în care va arăta viitorul buzoienilor. În ultimii zece ani, populația din Buzău a înregistrat cea mai slabă evoluție a speranței de viață, durata medie de viață fiind de 74 de ani, sub media națională de 76, și cu patru ani mai mică decât în București.

Cât privește sporul natural, la nivelul județului Buzău, ne situăm pe un neonorant loc patru, acest indice menținându-se negativ, de peste zece ani decalajul dintre numărul de nașteri și cel al deceselor crescând constant.

Topul în care județul Buzău ocupă locul 28 la calitatea vieții a luat în calcul și statistici referitoare la rata criminalității, accesul la infrastructura de transport rapid (aeroporturi, autostrăzi, căi ferate și drumuri modernizate), densitatea rețelelor edilitare, numărul și diversitatea instituțiilor culturale, dar și informații privind clima sau distanțele până la o serie de puncte de interes (mare, munte, granița de Vest a României). De asemenea, au fost analizate și datele din sectorul educațional, care reflectă numărul persoanelor alfabetizate și procentul populației cu studii superioare. Toate sunt, din păcate, capitole la care județul Buzău are de suferit.

Concluziile clasamentului sunt clare: dacă excludem Bucureștiul, care are o situație aparte, județele din România unde locuitorii se pot bucura de un nivel de trai decent rămân cele dezvoltate din punct de vedere economic, sau cele cu tradiție în zona de educație, cultură și antreprenoriat. Județele slab populate, izolate, cu forță de muncă slab pregătită și cu locuitori dependenți de autorități concurează pentru ultimele locuri. Coincidență sau nu, aici găsim Vasluiul, Mehedințiul, Teleormanul, Buzăul etc., județe care nu au schimbat niciodată, în ultimii 27 de ani, administrația PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here