Bătălia pentru putere din PSD ne costă 30 de miliarde de lei

0

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, și premierul Sorin Grindeanu luptă pentru fiecare vot înainte de moțiunea de cenzură. Ambele tabere promit că vor oferi baronilor locali cele 30 de miliarde de lei din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Grindeanu a început prigoana oamenilor lui Dragnea.

CITEȘTE ȘI:

Moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Sorin Grindeanu are nevoie de 233 de voturi pentru a fi aprobată. Ea a fost depusă, ieri, în Parlament şi a fost semnată de doar 222 de parlamentari, dar liderii PSD au anunțat că au o serie de absențe motivate. Dincolo de explicații este un prim semnal de alarmă pentru tabăra Dragnea, pentru că nu este clar dacă absenții chiar vor vota moțiunea de cenzură.

La ora actuală, PSD și ALDE au 244 de parlamentari, după ce câțiva parlamentari ALDE au fost excluși din partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Toate semnalele arată însă că parlamentarii PSD și ALDE nu vor vota în bloc. Conducerea PSD a anunțat că Liviu Dragnea este sprijinit de 39 de filialele ale partidului – cu două excepții Timiș (condusă de Grindeanu) și Caraș-Severin.

Însă, cele două filiale disidente îl lasă pe Liviu Dragnea fără nouă voturi – cinci parlamentari din Timiș (Matei Suciu s-a răzgândit și a trecut în tabăra lui Dragnea) și patru din Caraș Severin. Tabăra Dragnea se bazează pe doar 235 de voturi din tabăra PSD-ALDE, dar sunt posibile și alte dezertări, în primul rând din PSD Iași. Cu alte cuvinte, deși Grindeanu pare izolat la guvern (doar Augustin Jianu, vicepremier, și Victor Ponta, secretar general, apar alături de el), bătălia nu este încă încheiată.

Goana după voturi

În aceste condiții, ambele tabere din PSD au declanșat ofensiva atât în interiorul partidului, cât și în afara acestuia. Liviu Dragnea a pregătit întâlniri atât cu grupurile parlamentare ale PSD, cât și cu fiecare senator și deputat în parte. Președintele PSD a lansat o serie de promisiuni legate de funcții și de natură financiară, dublate de amenințări cu excluderea din partid. De cealaltă parte a baricadei, Victor Ponta, numit de Sorin Grindeanu secretar general al Guvernului, încearcă și el să atragă voturi din PSD.

Ponta, care este și deputat,  a fost, ieri, la ședința grupului parlamentar PSD din Camera Deputaților, dar a avut grijă să plece înainte de venirea lui Liviu Dragnea, care era la ședința grupului PSD din Senat. Ponta le-a cerut deputaților PSD să nu voteze moțiunea de cenzură, fluturând promisiunea că, dacă Sorin Grindeanu supraviețuiește la Palatul Victoria, va forma un nou guvern PSD-ALDE.

Ponta a avertizat că, dacă moțiunea trece, președintele Klaus Iohannis nu este obligat să nominalizeze un premier din partea PSD. Potrivit unor surse social-democrate, prima care i-a dat replica lui Ponta a fost Doina Pană, care l-a acuzat pe fostul ei şef din guvern, că îşi bate joc de colegi. A urmat secretarul general Marian Neacşu, susţinut de deputatul de Dolj Ion Călin, acesta din urmă clamând că PSD a fost întotdeauna un partid unit şi nimănui nu trebuie să-i fie permis să lovească în partid.

Bătălia pentru PNDL

Un alt câmp de bătălie este lansarea de promisiuni de natură financiară pentru baronii locali ai PSD. Sevil Shaiddeh, ministrul demisionar al Dezvoltării, dăduse asigurări că Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2 pentru comunitățile locale,  în valoare de 30 de miliarde de lei, va continua. Stimularea baronilor locali este un element de bază în strategia lui Liviu Dragnea. ”Ordinele de finanțare pentru fiecare județ sunt în curs de semnare”, anunța Shaiddeh, cu referire la o primă tranșă de două miliarde de lei.

De partea cealaltă a baricadei, premierul Sorin Grindeanu a ieșit și el la rampă, de la Palatul Victoria, pe același subiect. El a acuzat-o pe Sevil Shaiddeh că vrea să folosească acest program în lupta politică. Premierul a anunțat că a blocat împărțirea de către Sevil Shaiddeh, ministrul demisionar al Dezvoltării, a banilor din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2.

Grindeanu a semnat, ieri, ordinele de demitere pentru toți secretarii de stat și subsecretarii de stat din Ministerul Dezvoltării și pentru secretarul general al acestei instituții.  În total, au fost demise 12 persoane. ”De azi, Shaiddeh nu mai poate semna nici un act în legătură cu PNDL”, a fost mesajul  premierului. ”PNDL va trebui să continue, însă doar cu respectarea legii”, le-a transmis el baronilor locali. De altfel, anterior, premierul anunțase că Augustin Jianu este propus  ministru interimar al Dezvoltării și vicepremier.

Ziua porților deschise la PSD

Cum bătălia din PSD este pe muchie de cuțit, ambele tabere încearcă să atragă parlamentari din alte partide. Primele ținte sunt UDMR (30 de parlamentari) și Grupul Minorităților (17), aflate tradițional de partea puterii. Însă, acum, nu se știe cine mai reprezintă puterea. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că formațiunea sa va lua o decizie miercuri, înainte de votul la moțiunea de cenzură. Pe de altă parte, surse din grupul minorităților au afirmat că este posibil să se recomande un vot ”potrivit conștiinței”. Este, practic, un semnal că și grupul minorităților va negocia până în ultima clipă după modelul UDMR.

Sunt vizate și partidele din opoziție, care nu au participat la ședința de ieri dedicată prezentării moțiunii de cenzură. Noul președinte al PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii nu ar trebui să voteze împotriva lui Sorin Grindeanu. Decizia finală va fi luată astăzi de Biroul Politic al PNL. Cu toate acestea, au apărut informații neoficiale potrivit cărora PSD ar fi avut negocieri reușite cu patru parlamentari PNL.

Parlamentarii USR au anunțat că nu vor vota moțiunea de cenzură – vor fi prezenți în sală, dar nu își vor exprima opțiunea. După ce PMP a precizat, prin vocea președintelui Traian Băsescu, că nu se va implica în bătălia internă din PSD, social-democrații l-au racolat, ieri, pe deputatul PMP Octavian Goga. ”Strategia PSD este ca atunci când sunt oameni valoroși, să aibă porțile deschise”, a anunțat Niculae Bădălău, președinte executiv al PSD.

Poșta specială, băgată la înaintare

Evoluția negocierilor a influențat și bătălia pentru calendarul moțiunii de cenzură. Dragnea are interesul ca votul să se desfășoare cât mai repede, pentru a bloca dezertările către tabăra Grindeanu. Tabăra adversă ar fi dorit amânarea votului, motiv pentru care invocat faptul că moțiunea nu poate fi citită în plen, pentru că nu a fost depusă la Registratura Guvernului, închisă duminica. Susținătorii lui Dragnea au anunțat că o vor trimite la guvern cu poșta specială.

Ce reproșează PSD propriului guvern

Parlamentarii PSD şi ALDE susţin în moţiunea de cenzură ”România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor” că doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuţi voluntar sub comanda unui deputat, îşi împart posturi ministeriale şi lansează atacuri ridicole în toate direcțiile. „<<Guvernul>> Ponta – Grindeanu – Jianu nu reuşeşte altceva decât să demonstreze că există politicieni care şi-au pierdut iremediabil busola bunului-simţ, onoarea şi demnitatea, confirmând o dată în plus justețea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD şi ALDE”, se arată în text.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here