Drag(ne)a lui Iohannis sau despre cum îi aranjează ploile Liviu Dragnea lui Klaus Iohannis

1

Dragnea nu l-a dat jos pe Grindeanu din cauza programului de guvernare, ci din cauză că premierul şi ministrul justiţiei refuzau să mai acționeze aşa cum îşi doresc baronii şi penalii din partid: repede, în forţă şi fără prizonieri. Este de aşteptat, aşadar, ca Dragnea să propună un nou prim-ministru şi un nou ministru de justiție capabili să reia asaltul împotriva justiţiei întrerupt în februarie.

CITEȘTE ȘI:

Așadar, Liviu Dragnea şi-a dărâmat propriul guvern, iar luni va merge la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru în locul lui Sorin Grindeanu. Foarte probabil va căuta un personaj total obedient, gen Viorica Dănilă, Mihai Fifor sau Carmen Dan. Liderul PSD nu-şi mai permite un nou premier-marionetă care să se rupă de sfori. Din acest motiv nu cred că personalităţi puternice ca Florin Georgescu sau Sorin Moisă, vehiculate şi ele, sunt în realitate luate în calcul. 

Nici unul dintre cei trei nu va putea fi refuzat de preşedintele Klaus Iohannis pe motiv de integritate. Am văzut zilele acestea că preşedintele a evocat un criteriu nou, competenţa, afirmând că propunerea mai trebuie să-l şi convingă că are capacitatea să conducă un guvern. Pe de altă parte, ce să spună? Că în realitate se vede nevoit să accepte orice nume pus pe masă de Dragnea, dacă nu avem de-a face cu un caz flagrant de cercetat sau condamnat penal? Că în realitate nu dispune de spaţii de joc? Că aiureala cu anticipatele şi schimbarea majorităţii reprezintă un simplu truc prin care Opoziţia vrea să arate că i se mai mişcă totuşi un ochi în cap?

Sigur că nu poate spune nimic din toate acestea. De acum încolo, preşedintele Iohannis execută pașii dictați de Constituţie, dar nu mai poate face mare lucru. În caz că Dragnea se țicnește subit şi-l propune, să zicem, pe Vâlcov premier, evident că preşedintele refuză propunerea. În rest, va pune premierul dorit de liderul PSD fără prea multe comentarii. Cinic vorbind, cu cât guvernul Dragnea va fi mai rău, cu atât mai bine pentru Klaus Iohannis. Cu cât noua echipă de miniştri va arăta mai prost, cu atât şansele la al doilea mandat cresc considerabil.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc în noiembrie 2019. Prin urmare, peste un an şi ceva vom intra în campanie electorală. Nu mai e chiar atât de mult, iar interesul politic al lui Klaus Iohannis este ca guvernul PSD să eșueze în plan economic şi să agreseze cât mai violent justiţia.

Sunt convins că, în calitate de preşedinte, nu doreşte răul ţării sale.

Realist vorbind însă, viitorul candidat profită din plin de pe urma unui Guvern Dragnea cât mai abuziv cu putinţă. Numai în opoziţie cu un PSD dezlănțuit împotriva justiţiei Klaus Iohannis poate convinge mofturosul, divizatul şi pretențiosul electorat de dreapta să-l voteze din nou. Numai un guvern excesiv poate mobiliza din nou alegătorii la fel ca în 2014.

Din acest motiv, preşedintele Iohannis investește masiv în imaginea sa de ultim garant al justiţiei şi statului de drept. Deja joacă totul pe cartea integrității. Ştie de pe acum că una din temele mari de campanie va fi tot corupţia. Bătălia se va duce între candidatul care apără justiţia şi candidații care apără politicienii de justiție. Prin urmare, mă aştept ca preşedintele Klaus Iohannis să se implice direct sau indirect în negocierea viitorului ministru al justiţiei. Trebuie să arate publicului intern şi extern că face totul pentru a securiza pilonul de bază al statului de drept.

Dragnea nu l-a dat jos pe Grindeanu din cauza programului de guvernare, ci din cauză că premierul şi ministrul justiţiei refuzau să mai acționeze aşa cum îşi doresc baronii şi penalii din partid: repede, în forţă şi fără prizonieri. Este de aşteptat, aşadar, ca Dragnea să propună un nou prim-ministru şi un nou ministru de justiție capabili să reia asaltul împotriva justiţiei întrerupt în februarie.

Dacă se ajunge aici, preşedintelui Klaus Iohannis nu-i rămâne decât să spere că publicul va reacționa la fel de vehement ca în iarnă, că mişcarea # rezist se va activa din nou şi că alegătorii se vor trezi în cele din urmă. Dacă peste abuzul de putere se va suprapune incapacitatea guvernului de a-şi îndeplini promisiunile generoase în plan economic, şansele preşedintelui Iohannis la al doilea mandat cresc exponențial.

Ajuns jupânul României după ce şi-a dat jos propriul guvern prin moţiune de cenzură, Liviu Dragnea lucrează azi în beneficiul lui Klaus Iohannis personal. Preşedintele nu mai are nevoie de guvernul lui şi nici de tehnocrați. Doar PSD-ul lui Dragnea îl mai poate ajuta în bătălia pentru Cotroceni, dacă nu cumva vor reuşi din nou să găsească o narațiune cu care să adoarmă vigilența populaţiei sau cu care să-l scoată pe Klaus Iohannis din circuit.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here