Cine este Mihai Tudose, premierul propus de PSD? Vezi aici amănunte șocante despre ministrul interimar al Economiei

0

Candidatul nominalizat de PSD la funcția de prim-ministru, Mihai Tudose, a fost întrebat luni de o parte dintre colegii de partid dacă are „dublă comandă”, dat fiind faptul că a fost profesor la SRI. Tudose le-a răspuns pesediștilor: „Singura mea comandă este de la partid”.

CITEȘTE ȘI:

Ministrul interimar al Economiei, Mihai Tudose, a fost validat pentru a ocupa funcția de premier de Comitetul Executiv Național al PSD, la ședința de azi doar patru social-democrati abținându-se de la vot: presedintele executiv Nicolae Bădălău, presedintele PSD Olt Paul Stănescu, secretarul general adjunct Codrin Ștefănescu și președintele CJ Giurgiu, Marian Mina. De altfel, Mihai Tudose a fost singurul care a acceptat propunerea lui Liviu Dragnea. Toţi ceilalţi care au fost variante pentru funcţia de premier – Olguţa Vasilescu, Carmen Dan, Mihai Fifor, Adrian Țuțuianu şi Marcel Ciolacu – au refuzat nominalizarea, conform unor surse politice, citate de Mediafax. Totodată, candidatul nominalizat de PSD la funcția de prim-ministru, Mihai Tudose, a fost întrebat luni de o parte dintre colegii de partid dacă are „dublă comandă”, dat fiind faptul că a fost profesor la SRI. Tudose le-a răspuns pesediștilor: „Singura mea comandă este de la partid”.

Mihai Tudose a absolvit în 1995 Facultatea de științe juridice şi administrative din cadrul Universităţii Creștine „Dimitrie Cantemir”. Tudose a absolvit un curs post-universitar în domeniul securității naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, în 2006. În acelaşi an a participat la un curs de specializare post-universitar la Colegiul Naţional de Apărare – Bucureşti.

În 2010, Tudose a obţinut diploma de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Serviciul Român de Informaţii. Lucrarea s-a intitulat „Protecţia infrastructurile critice”. Un an mai târziu era lector universitar în cadrul aceleaşi instituţii, iar în 2013 ocupa postul de conferențiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Vitează”, SRI.

Ministrul propus a absolvit două programe de master. Masterul „Turismul în contextul dezvoltării regionale durabile” a fost realizat la distanţă la Facultatea de management, inginerie economică în agricultura si dezvoltare rurală, Universitatea de științe agronomice si medicină veterinară Bucureşti, iar programul de master de „Politici Economice Europene” a fost absolvit la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – Bucureşti.

Mihai Tudose şi-a completat studiile cu un curs de specializare în „Analiza şi rezolvarea conflictelor armate”, la Georgetown University, din Statele Unite, în colaborare cu Colegiul Naţional de Apărare.

Mihai Tudose a cerut, în 2016, retragerea titlului de doctor, în urma acuzațiilor de plagiat

În august 2015, Centrul pentru Jurnalism de Investigații scria că Mihai Tudose, este suspectat că și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat. Printre persoanele pe care Tudose le-ar fi plagiat se numărau Traian Băsescu și Ion Iliescu.

Sursa citată preciza, la acel moment, că ar fi existat suspiciunea de plagiat pentru circa o treime din lucrarea de doctorat lui Mihai Tudose, la acel moment ministru al Economiei, Comerțului şi Turismului. Totodată, ar fi existat și alte încălcări ale rigorilor academice: un paragraf plagiat se repetă de patru ori în lucrare, iar foarte multe trimiteri din notele de subsol sunt „în fals” – la paginile respective, autorii vorbesc despre cu totul altceva.

Potrivit sursei citate, circa 50 de pagini ar fi plagiate, fie cuvânt cu cuvânt, fie prin reformulări minore, din altă lucrare de doctorat, susţinută, cu un an mai devreme, de comisarul-şef Radu Andriciuc, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. Din doctoratul comisarului-şef s-ar fi copiat inclusiv părţi din concluzii, câteva anexe şi chiar o secțiune din bibliografie. Numele lui Andriciuc şi lucrarea acestuia nu apar deloc în doctoratul lui Tudose, nici la notele de subsol, nici la bibliografie.

Alţi autori pe care Tudose i-ar fi plagiat sunt: Liviu Mureșan, Septimiu Caceu, Grigore Alexandrescu şi Gheorghe Văduva, George Dediu şi Alexandru Manafu, dar şi conducătorul său de doctorat, generalul Constantin Onişor, şeful Şcolii Doctorale de la Academia Naţională de Informaţii.

Pe aceeaşi listă, mai apar doi foşti preşedinţi. De pe blogul lui Ion Iliescu ar fi fost preluate, prin reformulare, părți dintr-un discurs ţinut de acesta la Istanbul, în 2008, iar de la Traian Băsescu, fragmente dintr-un mesaj introductiv postat înaintea lansării Strategiei Naţionale de Apărare a României din 2007. „Nu am plagiat şi, în al doilea rând, eu nu am luat de la Iliescu sau Băsescu, ci de la preşedinţi”, a fost explicaţia lui Tudose.

Ministrul Tudose a declarat pentru CRJI ca la momentul redactării lucrării „erau alte vremuri”

„E vorba de Andriciuc și de nişte texte de pe Internet, dar nu e vorba de mai mult de două-trei pagini și nu sunt preluate cuvânt cu cuvânt. Am avut acordul scris al autorilor. Poate am fost și puţin neglijent, dar era ca și cum as face o lucrare de geometrie: nu pot pretinde că am inventat eu Teorema lui Pitagora”, a explicat Tudose, care a povestit un eveniment din timpul redactării: „Am scris un capitol pe plaja, cu pixul, și după ce l-am băgat pe calculator, a fost verificat de un soft antiplagiat, reieșind că era copiat în proporţie de 15%”. Pentru acest articol, lucrarea lui Tudose nu a fost verificata cu un astfel de soft.

La rândul său, Andriciuc a precizat „Domnul Tudose m-a contactat şi i-am cedat drepturile de proprietate, ca pentru orice marfă. Era 2008 şi aveam nişte probleme financiare, vă aduceți aminte ce au pățit bugetarii (scăderea veniturilor cu 25%, din cauza crizei, a avut loc însă în 2010 n.r.), plus că fiul meu dădea Bacalaureatul. A fost vorba de câteva mii de euro. Este o prostie, actul respectiv nu înlătură obligativitatea citării”, a declarat un cadru didactic din mediul universitar ieșean, potrivit CRJI.

Totodată, numele lui Mihai Tudose este legat de un scandal privind angajarea soției sale, Corina Tudose

Într-o dezvăluire publicată de „România Liberă” se preciza că, atunci când Tudose a ajuns ministru, societatea la care e angajată soția a câștigat milioane de euro de la stat. În cele două mandate ale acestui demnitar, firma ar fi câştigat contracte de zece milioane de euro de la Compania Naţională de Investiţii. Corina Tudose, consoarta ministrului Economiei, avea un salariu de 5.000 de lei pe lună ca „asistent manager“ la societatea En Electric Proiect Office SRL. Administratorul firmei spune că femeia lucra, de fapt, la Departamentul Ofertare Licitaţii. În 2015, în timpul primului mandat la Economie al lui Tudose, En Electric Proiect Office ar fi prins în condiţii suspecte un contract de 6,5 milioane de euro pentru a construi reţeaua de canalizare a orașului Bușteni. Inițial, licitaţia ar fi fost anulată, apoi, la reluare, din cele şase oferte, cinci au fost anulate. Numai firma soției ministrului a rămas „în picioare“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here