MAFIA TRADERILOR DE CEREALE. România este raiul fiscal al marilor traderi de cereale, care raportează pierderi an de an

0

O statistică stupefiantă. România este raiul fiscal al marilor traderi de cereale, care raportează pierderi an de an. „Şapte ani de pierderi din zece ar trebui să atragă atenţia Fiscului.“

CITEȘTE ȘI:

Doi dintre primii trei traderi de cereale din România, ADM Trading şi Cargill, companii cu acționari americani, realizează anual rulaje de miliarde de lei pe piaţa românească, dar raportează constant pierderi.

ADM România Trading, parte a grupului american cu acelaşi nume, a depăşit vânzări de 3,3 miliarde de lei (746 mil. euro) anul trecut din comerţul cu cereale, însă compania a raportat pierderi de peste 7 mil. euro, potrivit datelor publice. Anul 2016 este cel de-al șaptelea din ultimul deceniu în care gigantul american îşi declară divizia din România neprofitabilă, scrie siteul www.zf.ro.

„Şapte ani de pierderi din zece ar trebui să atragă atenţia Fiscului. Orice om normal la cap care are mai mulţi ani cu pierderi închide businessul pentru că nu face nici muncă patriotică, nici nu este ONG. Ca economist, explicaţia mea pentru aceste pierderi este exportul profitului“, a declarat pentru ZF consultantul fiscal Valentina Saygo.

Businessul traderilor este bazat pe revânzare şi nu este supus unor riscuri la fel de mari precum cele din producţie. ADM, liderul exportatorilor de cereale din România, are doar 77 de angajaţi. În ultimii cinci ani, ADM România a raportat pierderi cumulate de circa 38 mil. euro.

Elveţienii de la Ameropa Grains, care ocupa locul doi în topul celor mai traderi de cereale din România după cifra de afaceri obţinută în 2016, nu au raportat pierderi în ultimii cinci.

Americanii de la Cargill au raportat pierderi în patru din ultimii cinci ani, acumulând în perioada 2012 -2016 pierderi de circa 263 mil. lei (52 mil. euro), potrivit datelor publice.

„Dacă ar fi pe pierdere nu ar mai lucra. Nimeni nu-i obligă să cumpere decât la preţul la care le convine, preţuri la care îşi mai pot pune şi adaos“, a declarat pentru ZF Dimitrie Muscă, proprietarul Combinatului Agroindustrial Curtici din judeţul Arad. 

Piaţa comerţului cu cereale este dominată de companii cu acționariat străin în care puţini comercianţi  cu capital autohton precum Brisegroup, Cerelacom Dolj sau Rodbun reuşesc să îşi facă loc. Cele trei companii cu capital local au fost pe profit în 2016, după cum arată datele de la ministerul de finanţe. Tot pe profit au fost însă în 2016 şi alţi traderi străini precum Glencore sau Monsanto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here