Deși PSD promitea 200.000 de noi locuri de muncă, șomajul urcă vertiginos. Majorarea salariului minim, în contextul taxelor ridicate, pune o presiune uriașă pe micii patroni

0

Rata şomajului a crescut în luna mai şi a rămas aproape la fel de mare ca la începutul anului, deşi proiectul privind bugetul pe 2017 prevedea creşterea numărului de salariaţi. Majorarea salariului minim, în condiţiile menţinerii unor cote uriaşe de taxare a muncii, dar şi creşterea numărului zilelor libere pun o presiune uriaşă pe oamenii de afaceri, dar mai ales pe micii patroni.

CITEȘTE ȘI:

 „Îmi spunea un francez, care are afaceri în România: «Fiţi atenţi că, dacă mai faceţi încă două zile libere legale şi se mai măreşte salariul minim pe economie fără să scădeţi taxele, o să pierdeţi investitori la greu»”, ne povesteşte patronul unui mic atelier de marochinărie. Creşterea salariului minim îi aduce lui însuşi probleme foarte mari, fiindcă taxele ridicate pe care trebuie să le dea statului îl împovărează foarte mult. Pe de altă parte, nu are ce face, fiindcă oricum nu găseşte angajaţi. La atelierul lui are circa 20 de salariaţi şi, deşi se chinuie tot timpul să angajeze, nu mai găseşte personal calificat. Spune că a dat anunţuri şi la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, şi prin firme de recrutare, şi degeaba. Ar putea mări producţia, dar nu are cu cine să o facă. Oferă salarii peste cel minim pe economie, dar personalul lui se diminuează, prin pensionări. „Eu mă rog să vină şi nu vor. Eu aş avea cerere mai mare decât produc, dar nu găsesc oameni”, a adăugat micul patron.

Micii patroni, copleşiţi

Chiar şi aşa, majorarea salariului minim brut pe economie de la 1 ianuarie, până la 1.450 lei, i-a crescut semnificativ costurile. „Dacă tot a mărit salariul minim, ar trebui scăzute cotele de contribuţii sociale, pentru că nu le mai putem susţine. Şi tot măresc numărul de zile libere legale, o ţinem doar din paranghelie în paranghelie, deşi eu, ca angajator, plătesc salariul întreg şi nu am nicio reducere la contribuţiile sociale”, explică acesta. Deja afacerile lui merg mai rău ca anul trecut. „Am mărit salariile, dar cred că la jumătatea anului socotelile nu mai ies pe plus. E primul an, în ultimii patru, în care ne merge mai greu. Voi mări preţul, pentru că nu am ce să fac, şi o să văd dacă o să mai vând”, ne-a mai povestit acesta. El a adăugat că a trebuit să deschidă linie de credit, fiindcă nu a mai putut plăti dările la stat din fluxul de numerar.

Efecte de bumerang

Povestea micului fabricant de produse de marochinărie este doar un exemplu ilustrativ pentru greutăţile cu care se confruntă micii antreprenori şi lupta continuă de a găsi personal calificat, în condiţiile în care nu pot oferi salarii nete mult prea mari, pentru a atrage personal, din cauza costurilor fiscale ridicate. „Probabil, o să auziți reprezentanți ai mediului de afaceri din București că nu sunt foarte afectați, dar când discuți cu cei din zonele sărace ale României, unde întreprinderile, cu chiu, cu vai, plătesc niște salarii foarte mici, înțelegi că prin această creștere a salariului minim, care probabil, în anumite limite, este necesară și logică, creezi o adevărată pustiire a zonelor sărace ale României”, a spus recent Florin Pogonaru, preşedintele Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, citat de Agerpres.

Angajări în textile şi comerţ

Programul PSD prevede majorarea salariului minim brut pe economie la 2.000 lei, de la 1 ianuarie 2018. Susţinătorii măsurii spun că astfel îi motivează pe cei fără loc de muncă să se angajeze. Dar ultima indexare de la 1 ianuarie nu se vede într-un şomaj mai scăzut. Dimpotrivă. Rata şomajului nu a scăzut semnificativ în acest an, ci, faţă de ianuarie, statistica din luna mai, ultima disponibilă, arată o reducere de doar 10.000 de persoane. Mai mult, după rata redusă din aprilie, aflată la un minim istoric, numărul şomerilor a crescut în luna mai, potrivit ultimelor cifre livrate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Astfel, rata şomajului a ajuns în luna mai la 5,4%, în urcare cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna aprilie, iar în termeni absoluţi a urcat de la 471.000 de persoane la 478.000. Comparativ, în luna ianuarie numărul şomerilor înregistraţi era de 488.000 de persoane, conform datelor INS consultate de „România liberă”.

Potrivit datelor ANOFM, la nivel naţional, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat în industria confecţiilor, muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor, confecţioner-asamblor articole din textile, lucrător comercial, manipulant mărfuri, operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje şi materiale sintetice, vânzător, agent de securitate, muncitor necalificat la ambalarea produselor solide şi semisolide, şofer autocamion/maşină de mare tonaj. (Sursa: romanialibera.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here