Cum a pus laba o firmă din Râmnicu Sărat, protejată de PSD, pe Cinematograful Dacia din Buzău

0

Întreaga istorie constituie și obiectul dosarului penal cu nr. 1774/P/2014 al Parchetului Municipal Buzău, dar care, din motive obscure, se află şi acum în „soluționarea” procurorilor buzoieni.

CITEȘTE ȘI:

Transferarea proprietăţii cinematografului Dacia şi recuperarea obiectivului de către Primăria municipiului este o adevărată epopee juridică marcată de tot felul de interese ascunse, dar şi de acţiuni cu aspecte penale. Întreaga istorie a început în 30 decembrie 2008, când toate cinematografele din ţară au fost trecute, printr-o lege, din proprietatea privată a statului în proprietatea publică a Unităților Administrativ Teritorială (UAT- adică Primării), făcând din 2014 și obiectul dosarului penal cu nr. 1774/P/2014, care, din motive obscure, se află şi acum în „soluționarea” procurorilor buzoieni.

Astfel, deşi legea prevedea în mod expres ca protocolul de predare-primire a cinematografelor aflate în folosință să fie făcut în termen de 6 luni, primăriilor revenindu-le obligaţia să mențină obiectul de activitate al acestora timp de 15 ani de la preluare, Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor Bucureşti (RADEF- actuala Româniafilm) a preferat din motive încă neștiute, dar uşor de intuit, ca în loc să  predea Cinematograful Dacia către Primăria Buzău, să tergiverseze operațiunea ani în şir. Această situație a dus la un lung şir de procese în justiție până când preluarea să se facă, efectiv, săptămâna trecută, acţiune care s-a lăsat cu scandal.

Ce-a făcut RADEF

De pildă RADEF a ales ca, în loc să respecte legea, să predea Cinematograful Dacia către o societate privată care a primit astfel administrarea sălii de spectacol şi a dependințelor. Acțiunea a constat în perfectarea unui contract de locațiune între RADEF şi precursoarea firmei TVSAT 2002, în 2003, după ce Primăria Buzău câștigase un prim proces de recuperare a Cinematografului precum şi contestațiile la executare, iar municipalitatea se afla în plină acţiune de executare silită. Mai mult, pe 27 mai 2013 RADEF şi TVSAT 2002, au înscris în mod suspect şi intabulat în cartea funciară o prelungire a contractului de locațiune şi un act adițional, operațiune notată în cartea funciară în 5 octombrie 2015.

Primăria Buzăului nu a avut cunoştinţă de aceste manevre, spun sursele noastre, astfel că în momentul în care a încercat să intre în posesia imobilului prin executare silită a constatat existenţa prelungirii contractului de locațiune şi a actului adițional citate mai sus. Ca atare, a urmat o altă serie de acţiuni în justiție demarate de Primărie vizând ștergerea din cartea funciară a prelungirii contractului de locaţie şi a actului adițional, acţiune care a durat, la rândul ei, luni bune până când, în final, municipalitatea a câştigat acest proces, hotărârea fiind definitivă, irevocabilă şi executorie, iar contestațiile la executare au fost respinse. Pe parcurs a apărut şi un dosar penal la Parchetul Municipal Buzău pentru abuz în serviciu, dosar cu nr. 1774/p/2014 aflat şi acum în soluționare de către procurorii buzoieni.

Alte amănunte ciudate

Între timp, însă, locatarul cere prin justiție ca Primăria să-i restituie o investiţie de 200.000 euro care ar fi fost făcută în Cinematograful Dacia, în dosar fiind atașată o expertiză financiară ciudată. Din cele de mai sus se observă o situaţie absolut aiuritoare.

  • RADEF a procedat ca un chiriaș dintr-un apartament care a vândut locuinţa unui terț, în timp ce proprietarul de drept încearcă acum să intre în casă pe care justiţia i-o atribuise definitiv şi executoriu.
  • Pe toată perioada proceselor locatorul a exploatat sala şi a scos bani care însă nu se ştie cum şi unde au ajuns.
  • În plus, un amănunt interesant, cum este acela că, potrivit surselor noastre, birourile din jurul sălii care făceau parte integrantă din ansamblu au fost vândute de RADEF aceluiași locatar.

Un fapt ce trebuie, de asemenea, lămurit cu celeritate. (Sursa: sansanews.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here