DNA a deschis încă un dosar de corupţie despre ingineriile financiare penale ale lui Dragnea. „S-a început urmărirea in rem pentru afacerile din Brazilia”

0

Procurorii DNA anunță că o parte din dezvăluirile RISE Project privind afacerile lui Liviu Dragnea fac obiectul unui dosar deschis încă din februarie 2016, fiind solicitate acte de la autorităţile din Brazilia.

CITEȘTE ȘI:

Ieri, o anchetă a jurnaliştilor RISE Project a dezvăluit o notă a serviciului secret al MAI, fostul „Doi şi-un sfert”, care datează din 2011 şi în care ofițerii de poliţie din Teleorman arătau încă de atunci, negru pe alb, faptul că Liviu Dragnea este cel care controlează de facto compania Tel Drum, pe care ar fi achiziționat-o prin fraudă de la stat şi prin care a obţinut fonduri europene şi guvernamentale pentru lucrări publice.

Procurorul General Augustin Lazăr a declarat vineri dimineaţă că faptele descrise în nota informativă sunt de competenţa DNA. În ziua publicării anchetei respective, redacția RISE Project a fost vizitată de doi inspectori ANAF care au solicitat actele de contabilitate. Dragnea şi şeful ANAF au negat că acest lucru ar avea legătură cu publicarea anchetei.

„O parte dintre aspectele conținute în investigația jurnalistică publicată la data de 6 iulie 2017 fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul DNA. În acest dosar, constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii au dispus, la data de 19 februarie 2016, începerea urmăririi penale in rem (faţă de fapte) sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei. După începerea urmăririi penale in rem au fost administrate mijloace de probă constând în audieri de martori, ridicări de documente, solicitări de relaţii de la autorităţile naţionale şi de la autorităţile din Brazilia”, transmite DNA.

RISE Project a publicat mai multe anchete legate de afacerile preşedintelui PSD Liviu Dragnea şi de proprietățile din Brazilia achiziționate de apropiaţi ai lui Dragnea.

Ancheta publicată joi seara de RISE Project dă detalii dintr-un raport secret al Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MAI, care datează din 2011 şi care trasează o mulţime de conexiuni politice şi de afaceri ale companiei Tel Drum. Raportul îl identifică pe actualul preşedinte al PSD Liviu Dragnea drept cel care controlează compania prin acţiuni la purtător şi prin interpuși – prieteni şi foşti colegi de şcoală.

Ancheta arată că în documentul oficial al serviciului secret, intitulat „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman”, ofiţerii DGPI descriu o „reţea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale.

Ancheta mai arată că în Parlament, senatorul PSD Şerban Nicolae ar fi modificat pe ascuns un amendament la legea de funcționare a acestui serviciu secret, după ce fostul ministru tehnocrat Dragoş Tudorache îl reformase, militarizându-l în urma scandalului legat de dosarul de corupţie al lui Gabriel Oprea şi al foștilor şefi DGPI. Prin acest amendament, serviciul secret a fost scos de sub controlul CSAT şi lăsat strict în subordinea MAI, unde acum ministru este Carmen Dan, o veche colaboratoare de-a lui Liviu Dragnea. Legea nu a fost însă încă promulgată de preşedintele Iohannis.

”Am aflat din presă că inspectori ai ANAF au descins în redacţia Rise Project. Întrucât, de ceva vreme, Rise Project publică subiecte legate de persoana mea, vreau să fac următoarele declaraţii:1. Nu am nici o implicare în prezenţa unor inspectori ANAF în redacţia Rise Project. 2. Sunt indignat de ceea ce se întâmplă.3. Am sentimentul că se încearcă compromiterea mea. 4. Faptul că o instituţie de presă scrie despre un om politic nu trebuie să aibă nici o legătură cu implicarea instituțiilor statului în viaţa acelei instituţii de presă”, transmite Liviu Dragnea, într-un comunicat de presă.  Liderul PSD cere ministrului de Finanţe să iasă public şi să explice situaţia produsă. ”Acest tip de comportament a existat în timpul unui regim prezidenţial de tristă amintire, când instituţii de presă ostile acestuia erau ţinta instituțiilor de forţă. Cer ca ministrul de Finanţe şi şeful ANAF să dea explicaţii imediat privind prezenţa inspectorilor ANAF în redacţia Rise Project. Vreau ca aceste explicaţii să fie publice”, a mai spus Liviu Dragnea.

Un control al inspectorilor ANAF a avut loc joi la redacţia Rise Project, publicaţie care a furnizat mai multe materiale, în ultima vreme, ce îl vizau pe liderul PSD, Liviu Dragnea. ”Tocmai am fost vizitați la redacţie de inspecţia Antifraudă de la ANAF, control inopinat. Florin Tunaru, vicepreşedinte ANAF, a fost trezorierul PSD Teleorman şi asociat în Fundaţia pentru Politici Social Democrate cu Liviu Dragnea. Publicăm curând articolul „Serviciul lor secret”, scria pe pagina de Facebook al Rise Project.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here