Precum la Buzău, așa și la Râmnicu Sărat! Un oraș întreg se lasă îndobitocit, de bună voie, de grupul de interese al pesediștilor Holban și Cîrjan

0

„Miza cea mare a acestei „îndobitociri de bună voie” a fost și este blocarea intrării în Râmnic a programelor regionale şi locale, încât TVSAT şi grupul de interese Holban-Cîrjan să-şi poată pasa primăria de la unul la altul, fără teama apariției unei eventuale concurențe, cu toate consecințele negative asupra dezvoltării oraşului, al doilea ca importanţă din judeţ.”

CITEȘTE ȘI:

La Râmnicu Sărat se duce un război acerb între două companii de telecomunicații prin cablu. Surse bine informate dezvăluie că o multinațională în telecomunicații, concernul Telekom, care are în planul de dezvoltare pe termen scurt, extinderea reţelei sale de cablu, împreună cu diversificarea unei game complete de servicii de profil şi cablarea  municipiului Râmnicu Sărat. Telekom, însă, se loveşte, ca şi alte mari companii multinaţionale în trecut, de blocajul intrării pe piaţa râmniceană, din cauza unei înțelegeri parafate în urmă cu ani şi ani între grupul de interese din interiorul şi exteriorul Primăriei Râmnicu Sărat, avându-l ca vârf de lance pe primarul Sorin Cîrjan şi singurul operator de cablu, lăsat să controleze piaţa de profil râmniceană, firma TVSAT 2002, cea care deţine şi canalul TV SUD-EST.

În baza acestei înțelegeri oculte, de ani în şir, râmnicenii şi cei din împrejurimi sunt frustrați ilegal de accesul la servicii diverse de telecomunicații ieftine şi de calitate, dar şi de diversitate informațională pentru că telespectatorii din Râmnicu Sărat nu au la dispoziţie decât un singur post TV local, deşi legea impune oricărui cablist să preia toate canalele de televiziune locale şi regionale din motive uşor de înţeles.  

Protecţie şi interese

TV SAT-2002 se bucură de multă vreme de protecţia fățișă a grupului de interese din Primărie, format de fostul primar Viorel Holban şi completat, în timp de actualul edil-şef, Sorin Cîrjan. Respectivul grup, susţin sursele noastre, împreună cu proprietarul TVSAT-2002 au blocat sistematic intrarea pe piaţa râmniceană a companiilor de cablu puternice văduvindu-i astfel pe râmniceni de telefonie mobilă, fixă, cablu tv şi Internet ieftine şi de calitate, de programe de televiziune diverse, precum canale de sport care au transmis partide importante de la competiţiile mondiale şi europene frustrându-i pe telespectatori de programe de calitate. Miza cea mare a acestei „îndobitociri de bună voie” a fost și este blocarea intrării în Râmnic a programelor regionale şi locale, încât TVSAT şi grupul de interese Holban-Cîrjan să-şi poată pasa primăria de la unul la altul, fără teama apariției unei eventuale concurențe, cu toate consecințele negative asupra dezvoltării oraşului, al doilea ca importanţă din judeţ.

Ani în şir, RCS-RDS a fost blocat de Holban şi apoi de Cîrjan, să cableze Râmnicul pentru ca opinia publică să nu poată avea o alternativă mediatică la ceea ce le-a servit studioul TV SUD-EST, de-a lungul anilor. Celor de la RCS-RDS li s-au pus tot felul de piedici administrative, li s-au cerut avize şi paraavize şi li s-a explicat că nu pot cabla decât subteran, dar nici asta nu se poate pe motiv că oraşul s-a asfaltat, însă toate acestea după ce TV SAT 2002 a „cocoșat” toţi stâlpii din oraş cu cablurile sale. În aceeaşi situaţie se află azi concernul Telekom, iar motivele respingerii tuturor cererilor marelui operator german sunt aceleaşi şi la fel de aberante. Şi asta pentru că Telekom preia, ca şi RDS-RCS, toate programele tv locale şi regionale, iar asta pune în pericol exclusivitatea şi mijloacele de presiune politică al celor de la TVSUD-EST, dar şi viitorul grupului de interese Holban-Cîrjan, care n-are nevoie de diversitate de păreri la Râmnicu Sărat, iar râmnicenii să aleagă în cunoştinţă de cauză. 

Cum s-a creat sistemul

Altminteri, faptul că la Râmnic s-a creat acest sistem s-a dovedit în momentul în care actualul director al AJOFM, Ionel Tociu, a îndrăznit să candideze pentru Primăria Râmnicului. În acea campanie, Tociu a fost făcut harcea-parcea la TV SUD-EST, iar Holban a fost prezentat drept Mesia râmnicenilor, fără ca victima linșajului mediatic să fi avut dreptul să spună ceva la televiziunea lui Adrian Neagu, proprietarul TV SAT-2002, dar nici în altă parte, pentru simplul motiv că la Râmnic nu există alt canal tv, decât TV SUD-EST. Astfel, că râmnicenii nici măcar nu şi-au dat seama că prin TV SAT, Primăria Râmnicu Sărat a fost pasată, pe persoană fizică, de Holban lui Cîrjan, însă grupul de interese e condus şi azi, tot de fostul primar nevoit să se retragă din viaţa urbei, dar care şi-a pus un om din cercul său, un cetăţean credincios la Primărie, în persoana lui Sorin Cîrjan. Toate aceste, forțând grav legea, pentru că orice cablist, deci şi Neagu, e obligat de lege să preia toate posturile tv locale şi regionale, dar nu o face pentru că ar pune astfel în pericol grupul de interese şi pe el însuşi. În aceste condiţii, râmnicenii au devenit pur şi simplu captivi ai grupului de interese sus-citat şi în plus, sunt frustrați de servicii de telecomunicații electronice de bună calitate şi ieftine, dar şi de diversitate de posturi din punct de vedere informațional.

Prinşi în cleşte

Din cauza acestor relaţii de peste 20 de ani, râmnicenii au fost prinşi într-un cleşte. Pe de-o parte plătesc mult pentru puţin, fără să aibă alternative, pe de altă parte sunt victimele unor manipulări, iar Primăria oraşului a devenit o minge pe care Holban-Cîrjan şi-au dat-o unul altuia, cu ajutorul lui Neagu, fără ca oamenii măcar să bage de seamă. De bună seamă că ieşirea din această strânsoare se poate face prin pătrunderea pe piaţă a alternativelor cabliste care să ofere toată paleta de servicii. Telekom şi RDS-RCS, difuzează, de exemplu, toate canalele tv locale şi regionale, Focus TV, Campus TV şi altele, pe care le-au introdus demult în grilele lor de programe. Numai că alternativele multinaţio­nale, lovesc în interesele TV SAT şi i-au ridicat nivelul de adrenalină proprietarului TVSAT 2002, Adrian Neagu.

După ce Telekom a intrat pe piețele din Pătârlagele şi Nehoiu, Adrian Neagu s-a pus pe reclamații la Prefectură şi Consiliul Judeţean, invocând că multinaționalele încalcă legea, ca şi cum el ar fi respectat-o vreodată. Între timp, TVSAT 2002 s-a pus pe cumpărat mici firme de cablu prin judeţ şi, evident, a scos celelalte posturi locale şi regionale din grilă, aplicând modelul de la Râmnic, încercând să blocheze şi acolo piaţa şi alternativele de informare. Aşadar, dacă până acum a mers cum a vrut Neagu şi grupul de interese antecitat, de-acum nu se mai poate. Oamenii au dreptul la alternative şi la libera concurență care creează servicii de calitate şi la preţuri rezonabile. Cum ar fi telefonia mobilă şi internetul mobil pe care Neagu nu le furnizează, dar împreună cu Holban, Cîrjan şi alţii, şi-a asigurat un public captiv şi manipulabil şi fără alternative. Or, aşa nu se mai poate continua. (Sursa: sansanews.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here