PSD vrea s-o dea pe Kovesi pe mâna procurorilor! Cu toate că SUA nu se dezic de şefa DNA. Ori poate că rușii…

0

Comisia parlamentară care anchetează fraudarea alegerilor din 2009 a invitat-o din nou la audieri pe Laura Codruţa Kovesi. În caz că refuză, PSD va face plângere penală împotriva şefei DNA, deşi acţiunea ar rămâne doar un exerciţiu de imagine.

CITEȘTE ȘI:

Deputatul PSD Oana Florea, noul preşedinte al Comisiei care anchetează alegerile prezidenţiale din 2009, a anunţat că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost invitată luni la audieri în Parlament, pentru a fi întrebată dacă a fost prezentă acasă la Gabriel Oprea în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din urmă cu opt ani. Este pentru a treia oară când Comisia de anchetă dominată de PSD o invită pe Kovesi la audieri. Şefa DNA a refuzat până acum, motivând că senatorii şi deputaţii nu pot ancheta şefi ai instituțiilor care nu se află în subordinea Parlamentului (cum ar fi SRI, TVR etc). În plus, Kovesi a susţinut că audierea sa ar încălca separația puterilor în stat, în condiţiile în care magistrații nu răspund în faţa Parlamentului, ci doar în faţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Între timp, PSD a modificat legea în aşa fel încât orice persoană, indiferent de funcţie sau de statut, este obligată să se prezinte la audieri în faţa Parlamentului. PNL şi USR au contestat la Curtea Constituţională (CCR) modificările operate de PSD, însă magistrații CCR au respins ca neîntemeiată sesizarea Opoziţiei. Însă PSD a decupat numai ce a vrut din decizia Curţii. „A intervenit decizia CCR, care spune că, în baza principiului colaborării loiale între instituţii, persoanele care exercită o funcţie într-o instituţie publică care nu se află sub control parlamentar sunt obligate să vină. De aceea, cred că este datoria noastră să reiterăm această invitație”, a spus Oana Florea, preşedintele Comisiei de anchetă.

„Este ultima şansă pentru Kovesi”

Numai că CCR vorbeşte despre „posibilitatea invitării, de către comisia de anchetă, a oricărei alte persoane (străine raportului constituțional dintre Parlament și Guvern), care poate avea cunoştinţă̆ despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească̆ la aflarea adevărului în cauza care formează̆ obiectul activităţii comisiei şi care acceptă să fie audiată“. Deci Comisia de anchetă poate invita pe oricine, chiar şi pe şefa DNA, însă persoana convocată nu e obligată să se prezinte la audieri.

Însă PSD corelează decizia Curţii cu Statutul senatorilor şi deputaților, care-i ameninţă cu ancheta penală pe cei care nu vin la audieri. “Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, poate fi considerat ca obstrucționare sau împiedicare a aflării adevărului şi poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală”, arată Statutul senatorilor şi deputaților. 

Aceasta este, de fapt, miza audierilor: Kovesi să nu vină în faţa parlamentarilor, iar PSD să facă apoi plângere penală. “De două ori a fost invitată până acum Laura Codruţa Kovesi. Este ultima şansă pe care doamna Kovesi o are pentru a salva onoarea instituţiei pe care o conduce”, a spus deputatul PSD Liviu Pleşoianu, cel care de miercuri protestează în faţa DNA.

SUA nu se dezic de şefa DNA

Întrebat dacă o susţine în continuare pe Laura Codruţa Kovesi, Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, a spus: „Noi ne menținem încrederea în munca ei şi această muncă a fost analizată de autorităţile judiciare din România. Avem încredere în asta”. De asemenea, chestionat dacă Laura Codruţa Kovesi este în pericol din cauza scandalului din DNA, ambasadorul a susţinut că „aceasta va trebui să fie decizia luată de autorităţile româneşti”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here