LUDOVIC ORBAN ȘI IDIOȚII

0

De 28 de ani, la PNL se reconstruiește ceva. Însă, nimeni nu știe ce!

De obicei, nu mă duc la conferințele de presă. Ale nimănui. Deoarece, din punctul meu de vedere, și cel care „conferențiază” și cel care pune întrebări sunt niște duali. Una fumează și alta spun, vorba unui mare înaintaș. Altfel, până acum, habar n-aveam cât costă o conferinţă de presă. Costurile sale efective, de organizare. M-am luminat săptămâna trecută, la conferința susținută de Ludovic Orban la Buzău. Apă minerală, cafele, sucuri.. Mai lipseau țigările ca tabloul să fie complet! Unde o mai pun ziarizdul și ziarizda de o cafea și o țigară moca pe vremurile astea? Nimic, însă, nu-i pe gratis – cum se știe din București la Vaslui și invers. Abia apoi, cineva mi-a spus că e mai mișto la PSD. Că, uneori, e plin peste tot cu de toate: de mâncat, băut…

Noul președinte al PNL vine din zona de blaturi a politicii şi face un joc de centru care, în final, ajunge să-i enerveze pe toți. Dar toată lumea e mulțumită că, prin el, PSD scapă de opozanți. Și asta așa e.

Pentru că încet, Orban își conturează definitiv profilul de liberal blatist. Și nu a început rău. O demonstrează și conferința de presă de la Buzău. S-a complăcut în jocul „jurnaliștilor” buzoieni. Niște purtători ilegali de pix. Niște băieți care nu lucrează pentru public, ci pentru putere. S-a bălmăjit astfel despre orice, numai despre ce trebuie nu. Adică, nimic despre soarta partidului liberal, nimic despre proiectele liberalilor pentru viitor, să nu priceapă din nou tot felul de idioți altceva decât spun.

Există jurnaliști și există agenți de influență ai propagandei de partid. Aparent, nu e nicio diferență între ei. Aparent. Au legitimație de presă și unii, și alții, merg la aceleași conferințe de presă, relatează despre aceleași evenimente. Totuși, la o privire mai atentă – nu trebuie să fii un geniu, o monitorizare sumară e de multe ori suficientă – îi deosebești imediat pe ziarişti de agenții de influență, fie că e vorba de agenți de influență ai propagandei de partid, fie că discutăm de agenți de influență ai instituțiilor de forță ale statului sau de agenți ai corporațiilor.

Și, în punctul ăsta, trebuie să mai facem o distincție, esențială: nu orice jurnalist care are opinii, care e subiectiv, care susține și își argumentează pozițiile este unul „vândut”, „cumpărat” sau „acoperit”. Nu, ba chiar e bine ca jurnaliștii să aibă idei, să și le exprime, să și le susțină. Un jurnalist e un individ care gândește, nu unul care doar expune. Eu mă refer aici la acei purtători de legitimație de presă care au agenda făcută în altă parte, care și-au pus aparatul critic în mâna altora. Iar la Buzău doar despre asta e vorba. Despre niște „jurnaliști” care fac din orice conferință de presă un rahat. Iar Ludovic Orban le-a făcut jocul.

Revenind la titlul acestui editorial, bolșevicii au inventat termenul de idiot util și, din respect pentru breasla presei, le doresc ziariștilor de azi care n-au trăit acele vremuri, să reușească în final să fie mai utili decât cei pentru care a inventat Stalin acest termen.

PS. La simulacrul ăsta de conferință de presă, nu m-am pus în rând cu „ziariștii” buzoieni, pentru că am ținut musai să-i confirm hahalerei de Laurențiu Martinov, o ziarizdă adevărată, că n-am cum să ajung vreodată ca ei, „titanii”, așa că rămân un biet JURNALIST, știindu-mi bine locul și că nicidecum nu sunt chitit pe ceartă – doar dispus, dacă e cazul, la o partidă de popice filosofice, social-politice… și psihiatrice, dacă se scapă omul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here