”Un moment greu în carieră e momentul în care îți schimbi cariera”

0

Jumătate candoare, jumătate  încredere în sine. Nu o să îți vină să crezi ce istorie duce cu sine Dayana Gherasim (59 de ani), economist, consilier juridic, manager, poate cea mai la modă femeie din mediul de afaceri bucovinean!

CITEȘTE ȘI:

Interviu cu Dayana Gherasim, una dintre cele mai de succes femei de afaceri din Bucovina

La bază are profesia de economist, însă la un moment dat, acum 20 de ani mai exact, și-a luat inima în dinţi și a schimbat total macazul, încercându-și norocul în industria lactatelor. Acum se pregătește să lanseze o apă minerală de excepție, despre care se spune că ar întreține tinerețea.

Atunci când vorbeşte despre pasiunile sale – şi nu sunt puţine – matematică, dans, profesori, muzică, artă, Dayana Gherasim are o bucurie în glas pe care nu-ţi vine să o întrerupi cu o banală întrebare jurnalistică despre cifrele afacerilor sale. Ar fi vrut să fie profesoară, dar crede că timpul nu e încă pierdut. Cât despre faptul cât de greu îi este unei femei într-o lume plină de bărbaţi, Dayana ne spune că doar uneori, iar asta din cauza prejudecaților și misoginismului accentuat din business, dar că alteori îi este mai uşor decât bărbaților. Chiar depinde de situaţii. Crede însă că a fi femeie e util în anumite situaţii de negociere, ba chiar este un avantaj. Și mai crede Dayana Gherasim că exista un tip feminin de leadership complementar celui masculin. Dar s-o ascultăm în interviul de mai jos.

„Mie îmi place concurența masculină, mă motivează, mă provoacă”

Vă este greu să vă mențineți în top?

Business-ul e o arenă de lupte, dar dacă eşti născut pentru asta și asta ai făcut ultima jumătate de viaţă, nu ți se mai pare greu. Te scoli în fiecare zi cu o agendă plină de lucruri de făcut, îți ții telefonul deschis și mintea trează și mergi înainte. Mie îmi place ce fac și asta îmi reînnoiește automat energia.

Ce atuuri trebuie să aibă o femeie pentru a nu fi intimidata de concurenții săi (bărbaţi) din lumea afacerilor?

Pe de o parte, să aibă încredere în atuurile ei, de femeie în primul rând, iar pe de altă parte, să nu ezite să înveţe tot timpul de la bărbaţi, cu orice ocazie. Mie îmi place concurenta masculină, mă motivează, mă provoacă. Din firea mea, am norocul de a nu fi orgolioasă fără limite și de a-mi da seama când este interesul meu să învăţ, să mă deschid, să aflu lucruri noi.

De la business-uri în domeniul industriei lactatelor, am făcut totuşi o achiziţie într-un domeniu cu totul nou pentru mine: apele minerale. Ar fi fost o catastrofă profesională să consider că ştiu și ca n-am de învăţat. Drept pentru care m-am pus cu burta pe carte: teorie și practică. Si mai ales m-am apucat să bat țara în lung și lat, și nu doar țara, ci și Europa. Dacă nu călătorești și nu te deschizi, în business, eşti mort, pentru că acea creativitate vitală oricăror decizii ajunge să se usuce.

Cum vă vedeţi prin prisma funcției pe care o aveţi? Credeţi că sunteţi o şefă bună?

Cred că sunt un partener deschis de discuţie, pentru orice discuţie, și cred că sunt înainte de toate un om căruia îi place să joace fair. Recunosc că n-am totdeauna timp să mă apropii de angajaţi și să încerc să-i motivez și să-i inspir, aşa cum aș vrea și ar trebui, pentru că sunt destul de mult plecată și prinsă, însă atunci când vorbesc cu angajații chiar îmi place să ascult și să le rezolv cererile care îmi stau în putinţă. Cred ca a fi „şef” e înainte de toate o responsabilitate umană si abia apoi una profesională.

Care a fost cel mai greu moment din carieră?

Un moment greu în carieră e un moment în care, de exemplu, îți schimbi cariera. Am trecut acum 15 de ani de la a fi economist, adică de la o profesie respectabilă, la o ocupație incertă, cum e cea de producător și vânzător de produse lactate. Pe vremea aceea, cultura de business la noi era în epoca primitivă. Învățam făcând lucruri, nu avea cine să ne înveţe leadership și management, învățam din greşeli și apoi făceam altele. A fost un moment greu, pentru ca într-un fel dai vrabia din mână pe cioara de pe gard și te joci masiv cu incertitudinile. Cred că m-a ajutat însă foarte mult firea de antreprenor pe care o am și pe care cu acea ocazie mi-am descoperit-o. Nu regret nicio clipă experienţa ultimilor ani, însă au fost momente dificile cu adevărat.

Aţi avea vreun sfat pentru tinerele care visează să reușească în afaceri?

Să fie dispuse să muncească și să se trezească devreme pentru asta. Să-și deschidă sufletul și mintea și să-și propună să înveţe cu fiecare ocazie câte ceva, pentru că nu se ştie niciodată când îți trebuie ceva ce ai învăţat accidental. Să se perfecționeze în domeniul pe care l-au ales și să caute în lume după cele mai bune modele, nu doar în Romania. Să se uite departe după inspirație și să-și aleagă parteneri de caracter, în primul rând. Să nu se lase copleșite de eșecuri și să nu renunţe uşor: eșecurile sunt foarte bune atunci când ştii să înveţi ceva din ele. Nu în ultimul rând, să se respecte pe sine și pe toţi cei cu care are de-a face. Ah, și încă ceva: să nu-și propună să fie doar femei de afaceri de succes. Asta nu e un scop în sine, ci un rezultat al unei cariere construite frumos, armonios, echilibrat, cu roluri multe jucate în acelaşi timp.

„Am in mine dorinţa de a produce, atât cât am un cap pe umeri și doua mâini”

Ce aţi vrea să faceţi când vă retrageți din lumea afacerilor?

Acum cred ca o să rămân în lumea afacerilor până mor, nu ştiu ce-aș face retrăgându-mă pe o insulă. Pentru acest scenariu nu mă simt pregătită. Nu ştiu cum vor evolua lucrurile, dar mie îmi place să cred că multe ţin încă de mine. Recunosc, nu mă vad vegetând și doar cheltuind. Am în mine dorinţa de a produce, atât cât am un cap pe umeri și două mâini.

Va vedeţi îmbătrânind în Romania sau aveţi de gând să plecaţi din țară?

Romania este țara în care am investit și o voi face în continuare. O fac cu încrederea că e aproape o datorie morală ca oamenii de afaceri să dea șanse infinite țării lor, înainte de a-și înmulți averile în alte state ale lumii. Cred că asta e calea mai dificilă, pentru că faci afaceri parcă împotriva curentului: împotriva unor legi strâmbe, a unei inerții instituționale care te ține în loc sau te face chiar să regresezi, a unei clase politice neevoluate. Am mai spus-o și o repet: din punctul de vedere al afacerilor, România este o țară a paradoxului următor: este enorm de mult potenţial neexploatat în multe domenii, dar când te apuci să crești un domeniu te lovești de – să-i spunem generic și toate lumea ştie la ce ne referim – sistem! Și dai înapoi, munceşti mai mult decât ar trebui la acelaşi lucru, mai amâni cu câteva luni sau ani o lansare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here