De ce îl PROTEJEAZĂ DNA pe PETRE EMANOIL NEAGU, președintele CJ Buzău

0
Petre Emanoil Neagu este un om norocos (Foto: Ciprian Sterian)

ȘI ÎN 2016, DNA, PARCHETUL ȘI DIICOT L-AU AVUT ÎN MÂNĂ PE PETRE EMANOIL NEAGU, DAR AU ÎNCHIS URMĂRIREA PENALĂ FĂRĂ CA MĂCAR SĂ-L AUDIEZE!

CITEȘTE ȘI:

Politicienii din Buzău sunt cunoscuți pentru abilitățile de supraviețuitori și plăcerea de a face combinații cu bani publici. Ion Vasile, fostul senator PSD, prietenul lui Omar Hayssam a fost o perioadă bună jupânul zonei. Plâng pădurile Buzăului când aud de Ion Vasile și Omar Hayssam; dosarul celebrei fabrici de cherestea Foresta Nehoiu stă încă nerezolvat de aproape 20 ani.

Constantin Boșcodeală a fost aproape 20 de ani primarul orașului Buzău și numai după ce a fost executat prin numeroase dosare penale a înțeles să se retragă. Boșcodeală a fost condamnat în final la închisoare cu suspendare într-unul dintre dosare.

Alți jupâni din Buzău sunt familia Mocanu, tatăl – Victor a fost președinte al Consiliului Județean, apoi senator, iar fiul se delectează cu un mandat de deputat. Mocanii de la Buzău sunt cunoscuți în județ pentru afaceri cu statul, scandaluri și dosare penale. Mocanii nu au culoare politică dar iubesc culoarea banilor: ei au fost PSD-iști, UNPR-iști, s-au visat în fieful liberal, ca mai apoi să se trezească printre băsiștii de la PMP.

În fine, Cristinel Bîgiu fostul președinte PNL a Consiliului Județean Buzău a fost singurul jupân local arestat în flagrant pentru luare de mită în timp ce se află la apogeul puterii sale. Bîgiu a ieșit și el din politică pe ușa din dos.

Moștenitorii

Dar cine sunt oare moștenitorii acestor iluștri baroni corupți de Buzău? Actualul președinte al Consiliului Județean este un anume Petre Emanoil Neagu. Neagu a ocupat în ultimii ani funcția de vicepreședinte al CJ Buzău, fiind subalternul și executantul primarului Constantin Boșcodeală. Neagu a mai condus și societatea Urbis Serv, deținută de primăria Buzău, fiind compania care se ocupă în oraș de întreținerea domeniul public, a spațiilor verzi și, foarte important, a drumurilor din oraș. Primăria dădea bani companiei Urbis Serv care la rândul ei angaja alte companii private să facă lucrările. Prin acest mecanism, băieții șmecheri: primarul Boșcodeală și Neagu de la Urbis Serv ocoleau licitațiile publice și dădeau banii de lucrări cui doreau. De banii companiei Urbis deținută de primăria Buzău a beneficiat un PSD-ist pe nume Laurențiu Dobrică. Mai mult, acest Dobrică era și el consilier județean PSD, colegul lui Emanoil Neagu, care îi dădea contractele.

Jupânul Buzăului

De fapt, pentru a lămuri lucrurile, acest Laurențiu Dobrică este un fel de magnat al lucrărilor de drumuri din județ. Dobrică este cel care a tras sforile pentru ca prietenul său Emanoil Neagu să ajungă acum președintele CJ Buzău. Și uite așa, magnatul Dobrică a devenit de fapt noul și adevăratul jupân al Buzăului. Între Neagu și Dobrică există o legătură profundă pe care a identificat-o tocmai Curtea de Conturi. Inspectorii Curții au descoperit că directorul de atunci al Urbis Serv (Petre Emanoil Neagu) primea bani de la primăria Buzau pentru reparaţia drumurilor din oraş, iar, apoi, societatea subcontracta direct lucrările către firma Mecan Construct Pătârlagele, administrată de Dobrică.

Actualul șef al CJ Buzău i-a livrat amicului Dobrică două contracte de drumuri, unul de 5 milioane de euro şi altul de 8,7 milioane de euro. Curtea de Conturi a arătat că la aceste două contracte s-a încălcat legea achizițiilor publice. Dacă la Buzău nu ar fi existat o protecție reală a procurorilor față de acești indivizi, ar fi fost simplu de arătat cel puțin conflictul de interese dintre Neagu și afaceristul Dobrică, cei doi fiind consilieri județeni și membri PSD.

„Îngerii păzitori“ ai lui Milutz

Multă lume se întreabă de ce a fost tergiversată finalizarea dosarului Urbis important atât prin prisma prejudiciului, cât și prin prisma persoanelor implicate, având în vedere că au trecut aproape opt ani de la înregistrarea sa. De ce Neagu a obținut NUP în acest dosar? Să fi reușit Neagu o păsuire prin prisma relațiilor pe care le-a legat cu nașii pesediști de la centru? Să fi fost pus la păstrare pentru a-l ține pe Neagu în lesă, având în vedere și că a devenit între timp nașul celui mai pesedizat județ din România? Conform unor surse din servicii judiciare, Petre Emanoil Neagu ar avea „îngeri păzitori“ în DIICOT și DNA printre „locotenenții” procurorilor-șefi, care l-au protejat în acești ani, mai ales referitor la acest dosar.

„Filiera“ Mătușa

Acum un an, DNA a trecut cu vederea un denunț din arest al lui Adrian Mladin, fost primar al comunei Jilava, arestat în luna martie 2014, pentru luare de mită în valoare de milioane de euro pentru parcelarea unor terenuri. Din arest, acesta „i-a dat în primire“ atât pe ministrul de Interne din anul 2007, Cristian David, pe care l-ar fi mituit cu o jumătate de milion de euro pentru a-i „deschide ușile“ la Prefectura Buzău, pentru a aranja retrocedarea a 15 hectare de teren în zona hipermarketurilor din municipiul buzoian, dar și pe prefectul de atunci, Cristinel Bîgiu, care i-ar fi cerut un milion de euro în același scop.

Prin denunțul respectiv, Petre Emanoil Neagu ar fi trebuit să aibă la DNA un dosar mult mai mare și mai grav, care privește afaceri de anvergură în care a fost implicat în ultimii ani și în care Milutz se poate considera un om norocos, posedând o droaie de mătuși care îi lasă moșteniri de milioane de euro pe bandă rulantă. Deoarece, conform declarațiilor sale de avere, Neagu a moștenit – de la o „mătușă”, firesc! – nu mai puțin de trei terenuri: unul în intravilanul municipiului Buzău, în suprafață de 5.000 metri pătrați, căruia i s-au adăugat, prin cumpărare, încă 5.000 m.p., situați în imediata vecinătate a primului (valoarea de impozitare a întregii suprafețe fiind de 16.400 lei), un al doilea în intravilanul orașului Pătârlagele, în suprafață de 3 hectare, dar și o suprafață de  11 hectare pădure, la Cislău. Toate cele, declarate ca intrate în posesia sa în decursul anului 2007.

Afacerea ar fi cam așa: Adrian Mladin, fost primar al comunei Jilava, a fost arestat în luna martie 2014, pentru luare de mită în valoare de milioane de euro pentru parcelarea unor terenuri. Din arest, acesta „i-a dat în primire“ atât pe ministrul de Interne din anul 2007, Cristian David, pe care l-ar fi mituit cu o jumătate de milion de euro pentru a-i „deschide ușile“ la Prefectura Buzău, pentru a aranja retrocedarea a 15 hectare de teren în zona hipermarketurilor, dar și pe prefectul de atunci, Cristinel Bîgiu, care i-ar fi cerut un milion de euro în același scop.

„Norocul” lui Neagu, în contextul respectiv, a fost unul chior! Pentru că terenul proaspăt „moștenit” din intravilanul municipiului s-a întâmplat să fie – încurcate sunt căile partidelor – chiar în continuarea terenului pentru care Mladin l-a mituit pe fostul ministru de Interne Cristian David cu 500.000 euro. Și pentru care fostul prefect Cristinel Bîgiu i-ar fi cerut un milion de euro pentru a „unge“ diverse persoane care să urgenteze punerea în posesie a „moștenitorului“ care urma să-i vândă lui Mladin. Astfel, se poate spune că Emanoil Neagu a făcut, atunci, o afacere bună, vânzându-i lui Adrian Mladin hectarul moștenit cu 2.805.000 lei, adică peste 630.000 euro, respectiv cu o sumă de 171 de ori mai mare decât valoarea de impozitare a acestuia, consemnată pe declarația de avere.

Iată cum explica, atunci, tranzacția în cauză președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu: „Domnia-sa (Adrian Mladin, n.r.) m-a contactat.  Ca să eliminăm perdeaua de fum, nu a fost nimic făcut pe sub masă, nu există niciun fel de problemă. Tranzacția a fost legală, a fost făcută prin bancă. Este un teren aflat în apropiere de hipermarketuri, care e moștenire, nu e al meu, este al unei mătuși“. Despre care mătușă însă, Neagu nu suflă niciun cuvânt!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here