Despre culisele unei mascarade politice. Dragnea, în marș triumfal către prezidențialele din 2019?

0

Reluarea procesului lui Liviu Dragnea de la Înalta Curte în urma pensionării unei judecătoare i-a netezit acestuia drumul către prezidențialele din 2019. Mai ales că Dragnea a anunțat că va contesta la CEDO decizia în Dosarul Referendumul, fiind foarte probabil că va primi un răspuns favorabil. În plus, o astfel de decizie l-ar „imuniza” definitiv în fața instanțelor românești.

CITEȘTE ȘI:

Reluarea procesului lui Liviu Dragnea amână, practic, decizia instanței cu, probabil, mai mult de un an, oferindu-i președintelui PSD timp pentru a încerca să-și rezolve problemele cu justiția și a-și consolida autoritatea politică, mai ales în partid. Apropierea sentinței în procesul menționat era de natură să mărească tensiunea în interiorul PSD, întrucât o eventuală condamnare a lui Dragnea ar fi condus imediat la schimbarea întregului leadership al PSD. În acest moment, practic nu se mai poate pune problema unei schimbări până la alegerile prezidențiale din 2019, se arată într-o analiză internă a PSD la care am avut acces.

Altfel, Dragnea a anunțat că va contesta la CEDO decizia în Dosarul Referendumul, fiind foarte probabil că va primi un răspuns favorabil. Există deja un precedent CEDO care face ca anularea deciziei instanței în primul proces al lui Dragnea să fie doar o chestiune de timp. Aceasta l-ar absolvi pe Dragnea de condamnare și, în plus, ar arăta că dosarul său a fost unul politic. Ea ar elimina și consecințele condamnării, mai ales executarea cu închisoarea a pedepsei în cazul în care, în al doilea proces, președintele PSD ar obține o sentință cu suspendare.

Realizatorii analizei consideră că evidența unei condamnări politice i-ar face pe judecătorii din al doilea dosar să fie mult mai circumspecți (fapt care este deja vizibil prin decizia unei judecătoare de a se pensiona înainte de finalizarea procesului). Așadar, sabia lui Damocles s-a ridicat de deasupra capului lui Liviu Dragnea, iar perspectiva de a conduce PSD până la alegerile prezidențiale din 2019 îi este, acum, deschisă.

În acest moment, nu mai există nici un motiv pentru care autoritatea sa în partid să fie contestată, iar opozanții săi nu mai pot miza pe o condamnare până la sfârșitul acestui an. Unul din motivele pentru care Victor Ponta l-a atacat pe Dragnea, invocând dosarul Tel Drum, este că decizia Înaltei Curți în procesul lui Dragnea l-a dat peste cap. Ponta spera că va putea scăpa de Dragnea cât mai repede. Disperat, acum cere deschiderea urgentă a unui alt dosar, astfel încât Dragnea să fie frăgezit din nou.

Cazuri ca Grindeanu, Ponta, Țuțuianu vor fi, probabil, tot mai rare. Opozanții lui Dragnea din partid se vor feri să-l mai atace. Chiar premierul Tudose va fi obligat să fie mai atent la politica partidului. Probabilitatea ca acesta să se desprindă de liderul PSD scade foarte mult, mai consideră autorii analizei.

Ce vrea Liviu Dragnea?

Astfel, absolvit de problemele penale, cu o majoritare parlamentară confortabilă, cu un Guvern pe care îl schimbă ori rotește precum dorește și cu fondurile PNDL la îndemână pentru a mitui comunitățile locale, liderul PSD Liviu Dragnea poate acționa în orice fel de problemă fără să depindă de nimeni. Cum o și face de altfel de când a preluat guvernarea, adoptând și schimbând după bunul plac o serie de măsuri cu caracter social, încercând să schimbe legislația penală ori împărțind pe criterii doar de el cunoscute fondurile PNDL.

În fața unei astfel de conjuncturi, speculațiile sunt în floare, iar cunoscătorii le traduc astfel: Există vreun impediment în stare să-l aducă pe Liviu Dragnea în situația de a nu câștiga prezidențialele din 2019?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here