În ședința de guvern de astă seară, premierul Tudose „a uitat” de sesizarea Curții Constituționale cu privire la un conflict juridic între Guvern și DNA în cazul dosarului „Belina”

0

Surse guvernamentale au relatat, joi seară, că ministrul Justiției, Tudorel Toader, a lipsit din ședința de Guvern în care PSD îl aștepta să citească sesizarea Curții Constituționale cu privire la un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și DNA în cazul dosarului „Belina”, scrie Evenimentul zilei.

CITEȘTE ȘI:

Liderul PSD, Liviu Dragnea, spune de două săptămâni că sesizarea „trebuie făcută”, însă premierul Mihai Tudose, cel care trebuie să trimită plângerea la CCR, a fost extrem de prudent și a evitat să spună ce părere are. Potrivit surselor citate, niciun alt secretar de stat din partea Ministerului Justiției nu a prezentat vreun proiect de sesizare a CCR. Sursele citate au explicat EVZ că Tudorel Toader se află în Craiova, unde i se va decerna mâine dimineață, la ora 09.30, într-o ședință solemnă a Senatului Universității din Craiova, titlul de Doctor Honoris Causa.

De asemenea, premierul Mihai Tudose nu a deschis discuția pe această temă în timpul ședinței, au precizat aceleași surse guvernamentale.

În precedenta ședință de Guvern, oportunitatea unei sesizări a CCR pe marginea unui conflict DNA-Guvern a fost ridicată de ministrul Justiției și premierul și-a dat acordul ca Toader să redacteze documentul. Sesizarea ar fi trebuit prezentată în ședința de joi a Guvernului.

DNA îi acuză pe miniștrii PSD ai Dezvoltării și Fondurilor UE, Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, că au participat la adoptarea în 2013 a două Hotărâri de Guvern prin care insula Belina, aflată în domeniul public al statului, ar fi fost trecută „ilegal” în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

Toader a apreciat într-o declarație publică recentă că sunt motive pentru sesizarea CCR pentru că, în opinia sa, legalitatea unei Hotărâri de Guvern este verificată în contencios administrativ și nu de către procurori. De asemenea, CCR a decis în februarie, după ancheta DNA privind adoptarea OUG 13, că procurorii nu pot trage la răspundere miniștri pentru legalitatea și oportunitatea unui act normativ.

Presiunile lui Dragnea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Mioveni, în prezența președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, despre sesizarea CCR de către Guvern în dosarul Belina: „Noi credem că acea sesizare trebuie făcută. Că o va face Guvernul sau unul dintre noi, este o sesizare care trebuie făcută”.

Eschivele lui Tudose

De asemenea, după o ședință a liderilor PSD la Sucevița, vinerea trecută, premierul Mihai Tudose le-a spus jurnaliștilor care l-au întrebat dacă va depune o sesizare la CCR: „Să o pregătească (ministrul Justiției, n.red.), să vină, s-o vedem”.

„Va face o analiză și va veni în Guvern cu un punct de vedere”, a adăugat Tudose referindu-se la Tudorel Toader. Moment în care președintele PSD a intervenit peste premier și a spus că acesta va avea „suficiente argumente” să reclame DNA la CCR: „Aștept și eu argumente. Din moment ce ministrul Justiției a venit în Guvern și a prezentat o serie de argumente care ar sta la baza acelei sesizări, înseamnă că sunt șanse să apară sesizarea (…) am înțeles că va veni cu un proiect de sesizare bazat pe argumentele pe care le-a prezentat în notă sau în memo la Guvern. Cred că vor fi argumente suficiente pentru ca premierul să sesizeze Curtea Constituțională, dacă ministrul vine, într-adevăr, cu ele”, a spus șeful PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here