Peste 50 de familii din comuna Siriu au dat în judecată Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomița. Motivul îl constituie presupusa „expropriere” a terenurilor deținute de aceștia lângă lacul de acumulare Siriu

0

Pe primarul din Siriu, Corneliu Dumitrescu, nici nu l-a interesat ideea de a face posibilă o înştiinţare legală a proprietarilor de drept despre expropriere şi măsurile stabilite şi care urmau să fie luate de  Direcția Apelor Buzău-Ialomița sau afişarea vreunei liste la sediul primăriei, aşa cum stabileşte legea exproprierilor. Nici nu ar fi putut, de altfel, atâta timp cât decretul de expropriere 203/1989 prevede cu totul alte suprafețe față de cele „expropriate” în realitate.

CITEȘTE ȘI:

CITEȘTE ȘI:

Procesele au început să curgă la Judecătoria Pătârlagele, în situația neplăcută de a fi „expropriate” aflându-se în jur de 300 de familii din comuna Siriu. Totul a pornit atunci când, din motive obscure, Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomița a hotărât depăşirea nivelului normal de retenție (NNR) în lacul de acumulare de la Siriu. Regia, respectându-și propriile legi, adică legile hoției, nu a respectat prevederile legale ce reglementează exproprierea pentru cauze de utilitate publică, dând undă verde urcării nivelului apei în baraj cu 15 metri pe verticală, lăsându-i cu buza umflată pe cetățenii ale căror proprietăți urmau a fi afectate de apă. Astfel, Administrația Națională Apele Române a băgat la apă terenuri agricole, silvice, păşuni, fâneţe şi livezi, aflate în proprietate privată. Aşa cum scriam şi într-un alt articol recent, Barajul Siriu produce mulți bani. Pentru multe buzunare. Iar unul dintre buzunare este acela al băieților deștepți de la ”Apele Române”, regia care administrează luciul de apă aproape colmatat,  înjumătățit în fiecare an de milioanele de metri cubi de pământ care se scurg în el.

Băieţii deştepţi de la Apele Române sunt pe punctul de a provoca cea mai mare catastrofă întâmplată vreodată pe Valea Buzăului

În goana lor disperată după zeul ban, acești inși iresponsabili, ignoră orice măsură de prevedere, orice măsură de siguranță, numai pentru a-și trage un profit cât mai frumușel în propriul buzunar. Astfel, fără a testa, cerință obligatorie în asemenea cazuri, rezistența versanților din stânga și dreapta lacului de acumulare, Regia ”Apele Române” a urcat nivelul apei în baraj cu 15 metri pe verticală. În urma acestei măsuri, lungimea lacului a crescut cu mai bine de 3 kilometri și milioane de metri cubi de apă, neprevăzuți  în proiectul de rezistență al muntelui de anrocament din față, presează barajul și munții din lateral căutând să iasă din strânsoare și fiind pe punctul de a provoca cea mai mare catastrofă întâmplată vreodată pe Valea Buzăului, dezastru despre care subsemnatul am tras nenumărate semnale de alarmă. În acelaşi timp, sute de hectare de teren au intrat sub apă, Direcția Apelor Buzău-Ialomița „expropriindu-i”, absolut abuziv, pe localnici, deşi aceştia fuseseră legal puşi în proprietate, în acest sens eliberându-li-se  şi titlurile de proprietate.

VEZI ȘI:

Ce spune Decretul 203/1989?

În 1972, odată cu începerea construcţiei barajului Siriu, a fost necesară strămutarea populaţiei, care ocupa actuala cuvetă lacustră; realizarea amenajării determinând inundarea unei zone în care se afla un număr de circa 370 de case de locuit cu toate anexele respective. Atunci, populaţia afectată a fost expropriată prin Decretul 203/1989 (foto jos), suprafața totală expropriată fiind de 15,5 ha. Astăzi,  Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomița este administratorul unei suprafețe totale de 420 ha, reprezentând cuva actuală a lacului Siriu, stabilită printr-o hotărâre ilegală de guvern pe care Înalta Curte de Casație și Justiție a infirmat-o, declarând-o neconstituțională.

Fost inginer la Apele Române, primarul Siriului îi bagă la apă pe concetăţenii care l-au pus in fruntea comunei

Pe primarul din Siriu, Corneliu Dumitrescu, nici nu l-a interesat ideea de a face posibilă o înştiinţare legală a proprietarilor de drept despre expropriere şi măsurile stabilite şi care urmau să fie luate de  Direcția Apelor Buzău-Ialomița sau afişarea vreunei liste la sediul primăriei, aşa cum stabileşte legea exproprierilor. Nici nu ar fi putut, de altfel, atâta timp cât decretul de expropriere 203/1989 prevede cu totul alte suprafețe față de cele „expropriate” în realitate. S-a mulțumit să-i mintă cu nonșalanță pe localnici, atunci când treceau pe la primărie să-și revendice proprietățile, că ar fi fost expropriați. Nici nu mai comentăm atunci când aflăm că, înainte de a fi uns ca ştab al comunei tocmai de către cei pe care astăzi îi deposedează senin de terenurile din strămoşi, primarele a fost inginer la „Ape”.

Cum se face o expropriere

Legea 255/2010 specifică, în clar, modul în care o autoritate publică poate realiza o expropriere. Astfel, articolul 4 din lege arată ca prima etapă a procedurii de expropriere este aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrărilor de interes național, județean sau local. Ulterior, autoritatea care execută exproprierea este obligată la “consemnarea sumei individuale aferente reprezentând plata pentru imobilele ori terenurile care fac parte din coridorul de expropriere şi afișarea listei proprietarilor”. Ultimele etape prevăzute de lege sunt transferul dreptului de proprietate, respectiv finalizarea formalităților aferente procedurii de expropriere. Toate aceste operațiuni trebuie făcute înainte de demararea proiectului socotit de utilitate publică. Lucru pe care Direcția Apelor Buzău-Ialomița şi Primăria Siriu nu l-au făcut.

VEZI ȘI:

Barajul şi lacul de acumulare vor fi privatizate, iar terenurile de sub luciul de apă vor ajunge la cine „trebuie”

Potrivit informațiilor noastre, barajul Siriu şi lacul de acumulare vor fi privatizate. În acest caz, este evident că inundarea terenurilor în cauză este doar o manevră prin care suprafețele de teren importante, dintr-o zonă cu potențial imobiliar ridicat, riverane lacului de acumulare, vor trece în proprietatea cui „trebuie”. Acesta este şi motivul pentru care este pusă la cale această afacere. În acest context, depăşirea NNR nu ne mai miră, întreaga poveste cu  inundarea terenurilor riverane lacului de acumulare având un puternic iz penal!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here