„Noblețea” guvernului Tudose. Baronii de Olt și Constanța, „racolați” pentru remaniere

0

Și, iată, PSD a decis numele înlocuitorilor celor trei miniştri demisionari – Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc – care s-au retras joi seară din Guvern.

CITEȘTE ȘI:

Astfel, Paul Stănescu a primit votul Comitetului Executiv Naţional (CExN) pentru funcţia de viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale, Marius Nica este nominalizat pentru a deveni ministru delegat pentru Fonduri Europene, iar Felix Stroe este alegerea PSD pentru Ministerul Transporturilor.

Potrivit preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, cele trei nominalizări au fost votate în unanimitate, cu o singură excepţie: Nicolae Bănicioiu s-a opus numirii lui Paul Stănescu.

De asemenea, PSD a decis ca, după plecarea lui Mihai Busuioc la Curtea de Conturi, funcţia de secretar general al Guvernului să îi revină Roxanei Bănică, actual secretar general adjunct al Guvernului.

Nominalizările PSD ar urma să fie trimise, până luni, preşedintelui Klaus Iohannis împreună cu propunerile de revocare a actualilor miniştri – Sevil Shhaideh (Dezvoltare Regională), Rovana Plumb (Fonduri Europene) şi Răzvan Cuc (Transporturi).

Șefi de organizații în fiefurile PSD

Doi dintre cei trei nominalizaţi – Paul Stănescu şi Felix Stroe – sunt lideri ai unor organizaţii judeţene considerate fiefuri ale PSD.

Paul Stănescu e considerat unul dintre cei mai duri baroni din PSD, cu o influență majoră la nivel central. El l-a ajutat pe Liviu Dragnea, alături de alţi lideri PSD din sud, să preia şefia partidului. Între timp însă, relațiile Stănescu – Dragnea s-au răcit în ultimele luni, potrivit mai multor surse din partid. Aceleaşi surse spun că Paul Stănescu conduce de facto judeţul Olt, deşi acum este doar senator. De altfel, judeţul Olt a primit în aceasta vară cei mai mulţi bani de la Ministerul Dezvoltării prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Înainte de a intra în Parlament, din 2008 până în 2016 a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Olt. Un episod de notorietate este demisia lui Paul Stănescu din conducerea PSD în 2015, în semn de solidaritate cu Liviu Dragnea la momentul în care, după condamnarea la un an de închisoare cu suspendare, acesta era pus în situaţia de a se retrage din funcţia de preşedinte executiv. Zilele trecute, numele lui Paul Stănescu s-a vehiculat, însă, în interiorul PSD, printre cele ale liderilor politici care i-au cerut lui Mihai Tudose să rămână prim-ministru. Paul Stănescu şi-a început cariera ca inginer agronom şi a condus, înainte de 1989, fabrica de conserve din Caracal.

Felix Stroe, ministrul propus la Transporturi, a turnat la Securitate

Felix Stroe este preşedintele PSD Constanţa şi directorul general al Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa. În 2015, l-a înlocuit în această funcţie pe Radu Mazăre, retras de la conducerea filialei ca urmare a implicării acestuia în mai multe anchete penale. În prezent, se află într-un proces cu Agenţia Naţională de Integritate care l-a declarat în 2015 incompatibil, pentru că fusese simultan consilier local, dar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al SC RAJA SA. În 2010, a fost audiat la DNA în dosarul de corupţie al fostului senator PSD Cătălin Voicu. În plus, se zice că Felix Stroe a turnat la Securitate când avea 17 ani. Potrivit unui document CNAS, Felix Stroe a fost recrutat în anul 1972, pentru supravegherea colegilor atât în timpul programului școlar, cât și în timpul liber. Potrivit acestui document lui Felix Stroe i s-a atribuit numele conspirativ «DAN», iar după doar un an a fost înlăturat.

Marius Nica revine pe post

Marius Nica urmează să îşi înceapă al doilea mandat de ministru al Fondurilor Europene, după nominalizarea sa pentru aceeaşi funcţie în 2015, în timpul guvernării Ponta. Absolvent al Academiei Naţionale de Informaţii a SRI, Marius Nica a avut o ascensiune politică strâns legată de colaborarea cu Rovana Plumb. I-a fost mai întâi consilier la cabinetul de deputat european, apoi director de cabinet şi secretar general la Ministerul Mediului. După numirea Rovanei Plumb la Ministerul Muncii, în martie 2014, Marius Nica a devenit secretar general în această instituţie. Înainte de a deveni ministru, a fost, de asemenea, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Loteriei Române.

Sevil Shhaideh, consilier de stat

După demisia din funcţia de ministru, Sevil Shhaideh a fost numită în ieri dimineaţă consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului, iar Rovana Plumb ar urma să primească şefia Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor rămasă fără preşedinte după retragerea sprijinului politic acordat de PSD lui Victor Ponta. Răzvan Cuc se întoarce în Camera Deputaţilor fără a primi vreo funcţie compensatorie.

Întrebat de ziarişti dacă problemele penale pe care le invoca zilele trecute în ceea ce o priveşte pe Sevil Shhaideh nu mai cântăresc în decizia de a-i oferi un alt post guvernamental, premierul Mihai Tudose şi-a nuanțat criticile recente la adresa fostului său ministru. „Am spus că sunt probleme care, din cauza naturii penale invocate, nu că sunt doamnele vinovate, pot aduce atingere activităţii domniilor lor în relaţia cu Bruxelles. Da? Ca şi consilier, domnia sa ne va ajuta foarte mult pe ceea ce are experienţă – şi cred că e cea mai bună din ţară pe această zonă de dezvoltare regională – la Guvern”, a spus Mihai Tudose.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here