Putin câte Putin, PSD și Liviu Dragnea vor să reconecteze România la Kremlin

0

Aducerea în ultimul timp, tot mai des, în prim planul discuțiilor și dezbaterilor publice a conceptului de stat-paralel, face parte din aceeași strategie de manipulare a realității pe care o trăim. Dragnea însuși este parte integrantă a adevăratului sistem care conduce România din ’89 încoace. Sistem care nu a fost creat de Băsescu, așa cum se vehiculează insistent în ultima vreme, ci de serviciile secrete care au dat lovitura de stat din decembrie 1989, confuzia fiind întreținută chiar de către acest sistem doar pentru o manipulare mai facilă și sigură a populației, isteria semănată astfel, cu devoalarea existenței statului-paralel, având un singur scop: decredibilizarea oricărei opoziții la cucerirea totală a puterii de către PSD și Liviu Dragnea.

CITEȘTE ȘI:

La fel ca în anii ’90, suntem la o răscruce. Între lumea occidentală democratică și prosperă, la care aspirăm, și sfera de influență pe care Rusia încearcă să o construiască în proximitate, cu alte mijloace decât cele sovietice, dar la fel de eficiente. Nu cu tancuri, ci cu propagandă.

Iliescu și Piața Universității

În anii ’90, Ion Iliescu urmărea să țină România legată de Kremlin, deschiderea spre lumea occidentală fiind pentru un lider autoritarist, așa cum era el, o amenințare la adresa puterii sale personale. Da, Iliescu era un comunist de școală veche, dar păstrarea puterii personale asupra societății, de inspirație ceaușistă, a fost un motor puternic al politicii lui de glorificare a salamului cu soia și de demonizare a tot ceea ce venea din vest: oameni, idei, instituții.

Primul lucru pe care l-a făcut Iliescu după dobândirea puterii a fost să negocieze cu Rusia un sistem de telecomunicații speciale – așa numitul Fir roșu – care să țină România, din punct de vedere informațional, conectată de Kremlin. Deși înăbușită în sânge, la propriu, Piața Universității a schimbat direcția strategică. Iliescu a fost obligat să deschidă negocieri cu structurile euroatlantice cărora România le-a devenit parte, mai târziu. Istoric, Iliescu a pierdut, chiar dacă a avut trei mandate de președinte, pentru că proiectul lui politic a eșuat. România nu este în zona gri, unde au rămas alte state fost sovietice, ci membră a Uniunii Europene și a NATO.

Reconectarea la Kremlin

Astăzi, cred că trăim un moment similar. Liviu Dragnea și clica din jurul lui încearcă să acapareze statul, să subordoneze justiția, să demonizeze capitalul străin, să zdrobească presa independentă și societatea civilă după modelul Putin. Acestui model i s-au găsit diverse nume care să împace exercitarea autoritaristă, pe verticală, a puterii cu existența economiei de piață și a alegerilor libere.

Putinismul este însă o mutație genetică a vechiului autoritarism. Nici autoritarismul nu mai putea fi la fel în epoca globalizării, tehnologiei și a societății cunoașterii. Putinismul a prins repede la lideri cu tendințe autoritariste precum Orban Viktor în Ungaria, Andrej Duda în Polonia sau Erdogan în Turcia pentru că le consolidează puterea. Astfel, atât pentru Liviu Dragnea, cât și pentru statul paralel, putinismul a devenit o salvare personală.

Înfricoșător este că Liviu Dragnea vrea să schimbe regimul politic din România, din democrație liberală, subtil supravegheată de sistemul statal paralel, în putinism, pentru ca el și clica lui să scape de Justiție. Și poate pentru că însuși sistemul vrea să iasă la iveală! Subordonarea justiției fiind cheia și misiunea PSD încă din prima zi de după alegeri. Trecerea procurorilor sub control politic, miza pachetului de legi pe care Tudorel Toader, ministrul justiției, l-a trimis parlamentului, va însemna sfârșitul dosarelor de corupție deschise politicienilor care vor deveni intangibili.

Liviu Dragnea are guvernul, deține majoritatea în parlament, a reușit să câștige controlul asupra Curții Constituționale și a Inspecției Judiciare, a cucerit un teritoriu pe care-l credeam definitiv câștigat, acela al independenței Justiției. Dar arma cea mai importantă pe care o folosește Liviu Dragnea este mistificarea realității. Ce exemplu mai bun putem găsi decât prețul benzinei despre care Tăriceanu și gașca lui Dragnea spuneau că nu a crescut? Iar aducerea în ultimul timp, tot mai des, în prim planul discuțiilor și dezbaterilor publice a conceptului de stat paralel, face parte din aceeași strategie de manipulare a realității pe care o trăim. Dragnea însuși este parte integrantă a adevăratului sistem care conduce România din ’89 încoace. Sistem care nu a fost creat de Băsescu, așa cum se vehiculează insistent în ultima vreme, ci de serviciile secrete care au dat lovitura de stat din decembrie 1989, confuzia fiind întreținută chiar de către acest sistem doar pentru o manipulare mai facilă și sigură a populației, isteria semănată astfel, cu devoalarea existenței statului-paralel, având un singur scop: decredibilizarea oricărei opoziții la cucerirea totală a puterii de către PSD și Liviu Dragnea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here