„Țopăiala fiscală“ a Guvernului Tudose lasă Primăria Buzău fără bani! Primarul Constantin Toma amenință cu RETRAGEREA DIN PSD

0

Aşa-numita „revoluţie fiscală“, care a fost adoptată azi de Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă, loveşte într-un loc de care s-a vorbit mai puţin în ultimele zile: bugetele primăriilor din ţară. Asta pentru că valoarea cotelor defalcate ce revin bugetelor locale din impozitele pe venit scad dramatic.

CITEȘTE ȘI:

Premierul s-a întâlnit ieri cu primarii de municipii din ţară, şi a promis acestora că va compensa parţial pierderile bugetelor locale. Rămâne însă de văzut din ce bani o va face.

Supărat sunt, Doamne, supărat…

Intenţia Guvernului de a scădea impozitul pe venit poate aduce o „gaură“ destul de impresionantă în bugetul local al Buzăului. Toate primăriile pierd, toţi primarii sunt nemulțumiți, dar peste toţi aceşti edili de oraşe mari, cel mai “supărat” și care contestă cel mai vehement măsura anunțată de executivul condus de Mihai Tudose este Constantin Toma, edilul Buzăului, care ameninţă cu RETRAGEREA DIN PSD dacă nu primeşte bani pentru municipiu.

Altfel, pentru ca autorităţile locale să nu fie afectate de reducerea impozitului pe venit, primarii din ţară au solicitat Guvernului creşterea cotei din această taxă care revine bugetului local.

Cum se împart cotele din impozitul pe venit

Din totalul contribuțiilor din impozitul pe venit, suma returnată de către Guvern la nivel local reprezintă 71,5% din total, restul banilor fiind distribuiți în alte judeţe de unde se încasează mai puţin. Din acest procent aplicat la nivel local, 41,75% este virat la bugetul local al localităţii unde îşi desfășoară activitatea plătitorii de impozite pe venit, 11,25% merge la bugetul Consiliului Judeţean, iar 18,5% intră într-un cont distinct gestionat de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice, instituţie ce alocă fondurile pentru echilibrarea bugetelor locale în baza unor criterii legale. Pentru a acoperi „gaura“ făcută de reducerea impozitului pe venit, primarii din ţară au solicitat creşterea cotei de 41,75% pentru a compensa scăderea veniturilor, unii cerând chiar 60%. Premierul a vorbit însă de 43%.

Le dă de unde n-are

În discuțiile cu edilii din ţară, premierul Mihai Tudose le-a transmis că vor fi aplicate măsuri compensatorii, şi a dat asigurări că, în 2018, veniturile din impozitul pe venit la bugetele locale nu vor scădea sub nivelul celor din 2017. Nu a explicat însă, concret, cum va face acest lucru, având în vedere „foamea“ mare de bani a Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here