VA DECLANȘA DNA, LUNI, procedura de arestare a lui DRAGNEA? O ANALIZĂ COMPLETĂ a megaescrocheriei Belina

3

Liviu Dragnea a fost chemat vineri Direcția Națională Anticorupție. Președintele PSD nu a ajuns însă în fața procurorilor pentru că este plecat din țară. Avocații săi spun că se va prezenta în fața procurorilor luni, 13 noiembrie.. Potrivit unor surse din presă, Dragnea are calitatea de inculpat într-un dosar, posibil Tel Drum, în care este acuzat de grup infracţional organizat.

CITEȘTE ȘI:

O insulă şi un braţ al Dunării, transferate ilegal, spun procurorii DNA, din proprietatea statului în cea a Consiliului Judeţean Teleorman, ulterior închiriate companiei Tel Drum.  În ultimele luni, presa a vehiculat tot felul de zvonuri despre această megaescrocherie. Taberele anti ori pro Dragnea s-au întrecut în a-și da cu părerea, uneori depășind chiar și limita ridicolului. Și, totuși, VA DECLANȘA DNA, LUNI, procedura de arestare a lui DRAGNEA?

Megaescrocherie ori un simplu caz de contencios administrativ?

Mai întâi, însuși Liviu Dragnea, susţinut apoi de Tudorel Toader şi chiar de Traian Băsescu au generat impresia că DNA nu are voie să ancheteze cele două hotărâri de guvern emise în 2013 care au făcut posibilă trecerea lacului Belina şi a brațului Pavel de la Apele Române la Consiliul Judeţean Teleorman. Dragnea a simplificat totul afirmând că s-a trecut un bun al statului din “public în public”, deci care e problema, ne apucăm acum să anchetăm toate transferurile, sunt mii?

Tudorel Toader a împachetat ceva mai științific ideea folosit expresii complicate pentru a decreta că afacerea Belina este cel mult de competenţa instanţei de contencios administrativ. Traian Băsescu i-a ţinut isonul, adăugând totuşi că, după mintea lui, abia după ce cazul se tranșa în instanţa de contencios, procurorii puteau sări pe Dragnea, dar nu pe abuz în serviciu, ci pe trafic de influenţă.

Interpretări abuzive, vândute publicului drept adevăruri juridice absolute

Mai avem şi decizia Curţii Constituţionale pronunțată după ancheta DNA vizând modul cum s-a adoptat OUG 13. CCR a stabilit deja că procurorii nu pot ancheta legalitatea unor acte normative, dar atenţie, aici vorbim de legi adoptate în Parlament, ordonanțe de urgenţă. Suntem în faţa unor interpretări abuzive, vândute publicului drept adevăruri juridice absolute. Iar cum în cazul Belina vorbim de finețuri juridice, nimeni nu şi-a mai bătut capul cu ele. În primul rând, toţi juriștii, avocaţii şi specialiştii consultați de HotNews.ro au ţinut să sublinieze că avem de-a face cu două HG-uri, care sunt acte administrative cu caracter individual, nu normativ (cum eronat s-a exprimat chiar şi DNA-ul în comunicat).

VEZI ȘI

Întâi de toate, decizia Curţii Constituţionale nu se aplică actelor administrative cu caracter individual, ci doar actelor normative cu caracter de lege, nici măcar administrative normative. Din start, prin trimiterea la o decizie CCR inaplicabilă în dosarul Belina, atât Dragnea, cât şi ministrul justiţiei comit un abuz de interpretare. Avocata Elenina Nicuţ a explicat într-o postare pe Facebook că insistența cu care s-a susţinut că instanțele de contencios au competenţă exclusivă asupra HG-urilor are ca scop o nouă sesizare la CCR pe conflict între puterile statului.

Megaescrocheria Belina. Cum s-a expus Dragnea și cine l-a ajutat

Mai departe trebuie înţeles ce anume este chiar atât de grav în modul cum s-a realizat transferul lacului Belina “de la stat la stat”, cum se exprimă liderul PSD încercând să arunce în derizoriu întreaga operațiune. Înainte de toate, nu vorbim de o simplă baltă, nici de nişte terenuri părăsite şi abandonate, adică de un bun cu valoare mică.

Dovadă că aşa stau lucrurile este chiar codul de clasificare al lacului Belina şi Brațului Pavel, care a trebuit schimbat pentru a scoate bunurile din bazinul hidrografic al Dunării, după cum arată avocata Elenina Nicuţ. Câtă vreme aceste bunuri făceau parte din bazinul hidrografic al Dunării, ele se aflau în administrarea exclusivă a Apelor Române şi nu puteau fi transferate. Pentru schimbarea clasificării s-a emis, sub pretextul efectuării unor lucrări de cadastru şi publicitate imobiliară, o primă hotărâre de guvern (858/2013).

Schimbarea Codului de clasificare al lacului Belina şi al Brațului Pavel pentru a scoate bunurile din bazinul hidrografic al Dunării i-a favorizat pe escroci

Această schimbare de clasificare a permis ulterior ca lacul Belina şi Brațul Pavel să fie transferate către Consiliul Judeţean Teleorman tot prin hotărâre de Guvern (943/2013). Avem decizia Curţii Constituţionale nr 1 din 2014 care stabileşte în esenţă că dacă bunurile formează obiectul exclusiv al proprietăţii publice în temeiul unei legi organice (cum era cazul lacului Belina aflat în administrarea exclusivă a Apelor Române), atunci transferul de proprietate nu se poate face decât tot prin lege. În alte cazuri, mai spune Curtea, transferul se poate face prin HG la cererea autorității locale. Prin urmare, schimbând printr-un HG codul de clasificare şi denumirea lacului Belina şi braţului Pavel, prin eliminarea sintagmei BH Dunăre (Bazinul Hidrografic), Rovana Plumb (ministrul mediului la acea dată) a făcut posibil transferul acestor bunuri tot printr-un HG la Consiliul Judeţean Teleorman, deşi în mod normal trebuia făcut prin lege. Pe scurt, a fost nevoie de primul HG pentru a fi dat ”legal” al doilea. Acesta este motivul pentru care DNA susţine în comunicatul din 22 septembrie că “Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”.

Guvernele vin şi pleacă, averile rămân

Tel Drum avea deja un contract de cesiune cu Apele Române încă din 2011, dar Liviu Dragnea nu putea fi sigur că va rămâne acolo. În plus, voia chiar mai mult. Guvernele vin şi pleacă, viaţă lor e în general scurtă şi nimeni nu poate fi sigur că un contract încheiat de Apele Române continuă la nesfârşit. Însă prin transferul la Consiliul Judeţean Teleorman, operat în decembrie 2013, adică la un an şi ceva după ce PSD vine la putere, Dragnea preia practic controlul total asupra lacului Belina.

La numai trei luni după ce ajunge în proprietatea CJ Teleorman, Tel Drum transmite lacul mai departe unei firme private, Trident 51 SRL, care administrează Belina din aprilie 2014 până în februarie 2017. Cam pe când încep protestele de stradă, Trident 51 SRL renunţă unilateral la concesiune şi o întoarce la Tel Drum. Coincidenţă sau nu, în firma Trident 51 SRL îl găsim azi pe Ştefan Liviu Dragnea, fiul liderului PSD, care intră la vedere în firmă, la scurt timp după ce lacul Belina se întoarce la Tel Drum. Şi tot coincidență, firma Trident 51 SRL se înființează în septembrie 2013 exact în perioada în care se moșmondeau HG-urile cu lacul Belina.

Atunci, cam ce fel de contencios administrativ ar fi aici şi în ce situaţii au voie procurorii să facă anchete?

Putea DNA ancheta modul cum s-a emis HG-ul Rovanei Plumb? Juriștii consultați de HotNews.ro susţin că „analiza legalității HG în cauza se face, într-o astfel de situaţie, de către instanţa penală, că o chestiune prealabilă”. Găsiţi aici detalii despre chestiunile prealabile, care, potrivit Codului de Procedura Penală, se judecă tot de către instanţa penală, chiar dacă altminteri ar fi de competenţa altei instanţe. Aici mai trebuie să înţelegem puţin raţiunea legiuitorului, de ce anume a stabilit că bunurile aflate în domeniul public al statului în baza unei legi organice să nu-şi poată schimba proprietarul printr-un simplu HG? Legea organică înseamnă vot în Parlament, transparență, dezbateri şi filtrul preşedintelui până la intrarea în vigoare. HG înseamnă voinţă unui grup mic de oameni şi nici un filtru. Imaginați-vă că resursele naturale, plajele sau marea teritorială ar putea fi închiriate spre exploatare prin voinţa câtorva oameni, cum se întâmplă prin emiterea unei HG. Nu e nevoie decât de semnăturile a doi-trei miniştri şi de semnătura unui premier că voinţa lor să devină lege iar o bucată din Marea Neagră sau din Dunăre să ajungă la anumite firme, cum s-a şi întâmplat în cazul Belina.

3 COMENTARII

  1. Toată lumea știe că Dragnea a furat tot ce a vrut, tot ce a putut… Dar depinde de martori, dacă există, depinde de acte, dacă există. Oricum, convingerea mea este că Dragnea a fost puternic susținut de un anumit serviciu, pe vremea când acest serviciu era condus de actualul ambasador al nostru in USA.

  2. Ioan Micu Daca un om de rind sa zicem un pic mai instarit ar face asa ceva ce sar intimpla cu el ? Vati pute imagina ce era cu el ,insa cum ar putea un om de rind sa faca asa ceva. Porcu de Cacariceanu ar ataca si in cazul prezentat justitiia sau celebru geograf filosof ,jurist,pulitician cu ochelari
    Nicoricea ce ar mai zice oare. Oameni buni acesti puliticieni au ajuns sa creada ca sint dumnezei si pot face ce vor. Omul de rind este un zero pentru acesti considerati super oameni. Oare cit va mai fermenta mamaliga in acest popor de romani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here