DRAGNEA A BELIN-O! Motivele OFICIALE pentru care NAȘUL CARTELULUI TEL DRUM a fost pus sub URMĂRIRE PENALĂ de către DNA

1

Apariția Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) în dosarul Teldrum reprezintă „începutul sfârșitului” pentru şeful PSD. Constituirea unui grup infracţional organizat, două infracţiuni de abuz în serviciu şi alte două infracţiuni de obținere de fonduri europene cu documente false – sunt acuzaţii extrem de grave pentru care liderul PSD Liviu Dragnea trebuie să dea socoteală.

CITEȘTE ȘI:

Aproape 40 de minute a stat Liviu Dragnea ieri în sediul DNA, timp în care procurorii i-au adus la cunoştinţă acuzațiile şi calitatea procesuală. Liderul PSD a fost pus sub urmărire penală pentru următoarele capete de acuzare: constituirea unui grup infracțional organizat; două infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, şi două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, prejudiciul calculat în acest dosar ridicându-se la aproximativ 30 de milioane de lei prin abuz în serviciu şi 21 de milioane de euro, prin fraudarea fondurilor europene.

Grup infracțional organizat

Potrivit DNA, pe vremea când era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, „suspectul Liviu Nicolae Dragnea a inițiat un grup infracțional organizat care acționează și în prezent și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri”. Procurorii susţin că grupul infracţional controlat de Dragnea, inițiat în anul 2001, are ca scop principal obținerea, în mod fraudulos, a unor importante sume de bani din contractele finanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

„Dragnea jr. şi Bombonica Prodana erau intermediari”

Procurorii susţin că Liviu Dragnea, în mod direct sau prin persoane apropiate acestuia, (fiul său şi fosta soţie), a obținut mai multe sume de bani sau bunuri mobile și imobile, precum și diverse servicii în interes personal, al familiei și al formațiunii politice din care face parte. În acest sens membrii grupului infracțional organizat și firmele controlate de aceștia i-ar fi donat lui Dragnea circa 2,5 milioane de lei doar în anul 2009.

Totodată, către fiul politicianului, Valentin Ştefan Dragnea, s-ar fi transferat părţi sociale din mai multe societăți controlate de membrii grupării. Dragnea jr. a mai încasat dividende și sume periodice cu titlu de salariu de la diverse firme din grup. De asemenea, o altă societate i-ar fi virat lui Liviu Dragnea şi fostei sale soţii, Bombonica Prodana, sume periodice cu titlu de chirie, preşedintele PSD obținând bani şi din vânzarea unor bunuri imobile la valori supraevaluate către societățile controlate de membrii grupării.

DNA mai arată că automobilul folosit de Dragnea jr., un Volkswagen Golf R 6 din 2012, este deţinut în acte de o firmă care este parte a grupului infracţional, iar Tel Drum ar fi achitat din fonduri proprii îmbunătăţirea tehnică a maşinii. Potrivit site-ului 4tunning. ro, investiția în automobil s-a ridicat la 80.000 de euro. Nu în ultimul rând, imobilul din Turnu Măgurele, folosit de Liviu Dragnea, ar fi, potrivit procurorilor, proprietatea societăţii Tel Drum.

Cum funcţiona „Cartelul”

Potrivit DNA, după privatizarea Tel Drum, firma a ajuns din proprietatea CJ Teleorman în sfera de influență și control a lui Liviu Dragnea, prin persoane interpuse. Printre activitățile grupului infracţional, procurorii au reţinut că, în perioada 2002- 2005, Tel Drum SA a primit lucrările de reabilitare şi întreţi­nere a drumurilor aflate în admi­nistrarea CJ Teleorman fără a exista o licitaţie de atribuire, deși societatea comercială devenise persoană juridică cu capital privat. În activitatea infracțională au fost implicate mai multe societăţi comerciale controlate de membrii grupării, acestea fiind interpuse în procedurile de atribuire a contractelor publice obţinute de Tel Drum şi folosite pentru crearea de circuite financiare prin care era asigurat transferul beneficiilor materiale către membrii grupului infracțional organizat.

VEZI ȘI

Totodată, cartelul controlat de Liviu Dragnea s-ar fi asigurat că Tel Drum SA va câștiga contractele de lucrări finanțate din fonduri publice, în special în Teleorman, prin furnizarea informațiilor confidențiale privind licitațiile publice înainte de momentul publicării anunțurilor și prin inserarea unor condiții restrictive în caietele de sarcini. DNA mai arată că obținerea în mod preferențial și fraudulos de finanțări din bugetul național, de către Tel Drum, s-a făcut prin intermediul lui Liviu Dragnea, iar obținerea ilegală de fonduri europene a fost posibilă prin furnizarea de documente false și inexacte.

Nepotism… de Cartel

De asemenea, mai multe persoane au fost numite în funcţii din cadrul administraţiei centrale prin intermediul membrilor grupului infracțional organizat care administra societatea Tel Drum. În acelaşi timp, susţin procurorii, membrii grupării şi societăţile controlate de aceştia finanțau prin donații partidul lui Liviu Dragnea. Acesta, la rândul său, prin prisma influenței pe care o avea la nivelul administrației centrale și în sfera politică, le asigura accesul la informații confidențiale din cadrul administrației centrale și le furniza diverse documente cu caracter confidențial.

Procurorii DNA mai arată că membrii grupării Dragnea-Tel Drum obțineau beneficii patrimoniale din activitatea infracțională și din utilizarea frauduloasă a fondurilor publice. În acest sens, inculpaţii disimulau primirea de foloase necuvenite prin diverse tertipuri, de la încasarea de dividende, până la plata unor remunerații cu titlu de salariu sau încheierea unor contracte de prestări servicii între societățile controlate de aceștia.

Şefii Tel Drum, printre inculpaţi

În acelaşi dosar sunt urmărite penal alte opt persoane, printre care se află foşti funcţionari din cadrul CJ Teleorman, dar şi Marian Fișcuci , fost coleg de liceu cu Liviu Dragnea și primul patron al firmei Tel Drum. Despre acesta, procurorii susţin că a acționat ca un interpus al lui Dragnea în fruntea Tel Drum. Pe numele lui Fişcuci, care a fost audiat ieri la DNA, s-a dispus urmărirea penală pentru constituirea unui grup infracțional organizat. Printre cei acuzaţi se mai regăsesc Petre Pitiş, actualul director al Tel Drum, şi Neda Florea, directorul adjunct al societăţii comerciale. Aceştia sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată şi complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, dosarul s-a constituit pe baza unei sesizări a Oficiului European Antifraudă – OLAF. Sesizarea a fost transmisă la data de 30 septembrie 2016. În cauză, procurorii anticorupție au colaborat cu reprezentanții OLAF.

Aplaudat frenetic de „pirații” pesediști

Liviu Dragnea a ajuns la sediul DNA în jurul orei 9 dimineaţa, fiind întâmpinat cu aplauze de un grup de aproximativ 50 de susținători, în frunte cu secretarul general al PSD Marian Neacşu, vicepre­mierul Paul Stănescu, senatorul Claudiu Manda şi preşedintele executiv Niculae Bădălău. „Am venit să îl susținem pe preşedintele nostru. Primează prezumția de nevinovăție şi noi vom fi alături de dumnealui”, a spus baronul de Ialomiţa, Marian Neacşu. Atât la sosire, cât şi la plecare, Liviu Dragnea a fost flancat de zeci de jandarmi, care i-au bruscat pe jurnaliști. Liderul PSD a ajuns ulterior în biroul său de la Parlament, unde s-a întâlnit cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm. Oficial, întrevederea dintre cei doi ar fi fost stabilită în urmă cu zece zile, pentru a se discuta despre înfiinţarea Muzeului Holocaustului la Bucureşti, dar, așa cum îl cunoaștem pe ambasadorul american, acesta a adus cu siguranță în discuție și situația judiciară actuală a președintelui PSD.

1 COMENTARIU

  1. D-le Deorge,am o mare rugaminte la d-ta. Stiu ca poti sa scrii un articol fff documentat cu date de la Ministerul Educatiei, despre” rezultatele pozitive” obtinute de elevii si profesorii romani, in urma implementarii in invaramantul nostru a tot felul de programe si idei novatoare in ultimii 20 de ani si ce resurse materiale au fost folosite! Oare nu se duc pe apa „sambetei” prea multi bani,pentru cine sau se duc la „putini”(smecheri)? Multumesc mult!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here