(INTERVIU) CLAUDIU VOICU: ÎN PĂTÂRLAGELE CEA MAI MARE PERSONALITATE ESTE CETĂȚEANUL DE RÂND, CARE A RĂBDAT ATÂTEA „PERSONALITĂȚI” ÎN CÂRCĂ

0
Claudiu Voicu
(INTERVIU) CLAUDIU VOICU: ÎN PĂTÂRLAGELE CEA MAI MARE PERSONALITATE ESTE CETĂȚEANUL DE RÂND, CARE A RĂBDAT ATÂTEA „PERSONALITĂȚI” ÎN CÂRCĂ
„Să înțelegem că 365 zile pe an trebuie să ne gândim la infrastructura acestui oraș, la ce să facem pentru dezvoltarea ei, să visăm că orașul va fi cel mai dintre toate comunele devenite oraș în ultima vreme și să ne mai gândim că NU o să vină nimeni să ne facă pe noi fericiți.”

Poate te interesează și:

În cadrul unei discuții avute cu reporterii GAZETEI LU’ BUZOIANU, profesorul liberal și familistul convins, așa cum se autodefinește, CLAUDIU VOICU a vorbit despre care din perioadele parcurse de micuțul oraș Pătârlagele le consideră cele mai bune din punct de vedere al dezvoltării sale şi care – cele mai rele, cum califică etapa la care se află în prezent orașul Pătârlagele, ce ar trebui să se întâmple ca Pătârlagele să devină un orășel cu adevărat atractiv, cum vede viitorul orășelului de la poalele munților Buzăului, dar și despre alte aspecte importante.

După procesele de deetatizare a proprietății statului, am rămas fără industrie

GAZETA LU’ BUZOIANU: Dle Voicu, care din perioadele parcurse de Pătârlagele le considerați cele mai bune din punct de vedere al dezvoltării statului şi care – cele mai rele?

CLAUDIU VOICU: Eu cred că toate au elementele lor pozitive, fiindcă atunci când s-a început parcursul de oraș, nimeni nu avea experiență, nimeni nu știa cum. Erau doar gospodari ai comunei Pătârlagele și atât. Eu îmi aduc aminte perioada când satul Pătârlagele a început acest urcuș spre statutul de oraș, exista entuziasm, înțelegere, existau încă visuri, dar nimeni nu știa cum să pornim.

De aici și greșelile comise în administrarea a ceea ce aveam și, în special, atunci când după procesele de deetatizare a proprietății statului, am rămas fără industrie. Atunci, discuțiile erau foarte fierbinți, precum că noi vindem statul, arabii, italienii umblau și încercau să pună mâna pe cele două întreprinderi industriale mari, pe care le aveam. Acum, aceste întreprinderi se dărâmă sub ochii noștri, iar noi stăm și privim neputincioși.

„Pentru o fostă comună este o catastrofă să mergi 4 ani înainte, apoi, să te oprești 4 ani pe loc”

Astfel, noi, ca entitate, cetățeni fiind, comitem greșeli, or nu suntem foarte responsabili și curajoși la anumite etape. Una fiind chiar în ajun de alegeri, atunci când aruncăm buletinul așa cum se nimerește și pe urmă avem primarul care este și un consiliu la fel. Uitați-vă la aruncările acestea ale noastre – ba în stânga, ba în dreapta – pentru o fostă comună este o catastrofă să mergi 4 ani înainte, să te oprești 4 ani pe loc, pe urmă să te întorci înapoi și tot așa.

Această rătăcire între sat și oraș este și blestemul sărăciei noastre, dar și impotența noastră în a lua decizii oportune la momentul oportun. Noi urmăm, însă, circuitul acesta nebun din care nu putem nicidecum să ieșim. Altfel zis, atractivitatea noastră ca oraș depinde de noi înșine, dacă o să avem curajul să visăm și să punem în practică proiecte grandioase, atunci o să devenim interesanți și pentru investitorii care n-au apărut încă.

„Ca să trăim ca în București, de exemplu, trebuie să muncim ca bucureștenii”

GAZETA LU’ BUZOIANU: Ce decizii luate de reprezentanții Primăriei au impulsionat cât de cât dezvoltarea orașului Pătârlagele şi ce decizii au frânat acest proces?

CLAUDIU VOICU: Despre deciziile care au oferit o perspectivă, pot spune că noi nu trebuie să facem multe lucruri, doar, așa cum se spune, pentru că trebuie să fim în rând cu lumea. Dar, cu care lume dorim să fim alături în viața noastră de zi cu zi? Sigur, acolo unde concetățenii noștri se duc cu mai multă plăcere: în orașele mari, dezvoltate economic. Dar ca noi să trăim ca în București, de exemplu, trebuie să muncim ca bucureștenii, să avem, mai întâi, unde să muncim.

Nimeni nu o să vină să ne facă nouă cadouri nu știu ce firme. Ideea e că fără acordarea unor înlesniri celor care vor să vină să investească în Pătârlagele, nici nu putem să vorbim despre dezvoltarea economică a orașului.

GAZETA LU’ BUZOIANU: În ce stadiu se află în prezent dezvoltarea orașului?

CLAUDIU VOICU: Într-un stadiu pe care trebuia să-l trecem demult, dar pe care ne chinuim să-l trecem abia astăzi. Sper să avem curaj, să nu ne blocăm în aranjamentele nu știu cui și să mergem înainte. Asta înseamnă să implementăm proiecte noi, despre care am vorbit, să încercăm să trăim cu toată lumea, să ne împăcăm, să avem oameni care pledează pentru prosperitatea orașului Pătârlagele și nu care gândesc și trăiesc doar pentru propriul lor interes.

„Prosperitatea nu vine așa parțial pentru o parte sau pentru alta…”

GAZETA LU’ BUZOIANU: Ce merge bine şi ce nu merge tocmai bine în prezent în Pătârlagele?

CLAUDIU VOICU: Eu cred că toți oamenii văd, pe de o parte, că Pătârlagele a rămas mult în urmă la capitolul infrastructură, se modernizează greu. Această modernizare aproape că lipsește, comparativ cu ceea ce vedem în jurul nostru, în orașele care au același statut ca Pătârlagele. Pe de altă parte, ceea ce lasă de dorit este tot același lucru – mai multă omogenitate în mesajul liderilor politici, mai puțină dezbinare.

Uitați-vă pe harta României şi veţi vedea că nu doar Pătârlagele este așa de dezbinat între o chemare și alta, între sat și oraș, între două partide politice. Radicalizarea aceasta a populației nu duce la nimic. Noi trebuie să ne așezăm și să muncim împreună, dar noi rămânem acolo, cramponați pe diferite părți ale baricadei. Prosperitatea nu vine așa parțial pentru o parte sau pentru alta, prosperitatea trebuie să fie pentru toți și asta înseamnă că și de la centru trebuie să primim acest mesaj.

GAZETA LU’ BUZOIANU: Ce ar trebui să se întâmple ca Pătârlagele să devină un ORAȘ cu adevărat modern?

CLAUDIU VOICU: Să facă concluzii din anii pe care i-am trăit împreună ca sat, ca gospodari înglodați în noroaiele de tot felul, de la o anume tranziție la un alt fel de tranziție.

GAZETA LU’ BUZOIANU: Numiţi câteva personalităţi care, în opinia Dvs. au merite deosebite faţă de orașul Pătârlagele?

CLAUDIU VOICU: Nu vreau să fac acest lucru. Eu cred că orașul în sine este cea mai mare personalitate, că cetățeanul de rând care a răbdat atâtea personalități în cârca sa este la rândul lui o personalitate.

GAZETA LU’ BUZOIANU: Cum vedeţi viitorul orașului Pătârlagele?

CLAUDIU VOICU: Eu îl văd optimist. Să înțelegem că 365 zile pe an trebuie să ne gândim la infrastructura acestui oraș, la ce să facem pentru dezvoltarea ei, să visăm că orașul va fi cel mai dintre toate comunele devenite oraș în ultima vreme și să ne mai gândim că NU o să vină nimeni să ne facă pe noi fericiți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here